Kada putujete u Maroko, najbolja mesta za posetu uključuju kraljevske gradove Marakeš, Fez i Meknes. Tamo ćete naći divne pijace, palate i gradske trgove. Maroko je takođe poznat i po svojim plažama i priobalnim gradovima, od kojih su najpoznatiji Esaira, Tanter i Asila. Maroko je prepun prirodnih lepota. Možete iznajmiti kamilu i na njoj jahati kroz Saharu; penjati se na najviši vrh severne Afrike ili posetiti staru tvrđavu u predivnoj dolini reke Dades.

  1. Marakeš

Smešten u podnožju Atlaskih planina, kraljevski grad Marakeš je velik, bučan, prelep i   istorijski bogat. U njemu se ima mnogo šta videti i raditi. Najpoznatije atrakcije  uključuju glavni gradski trg Džema el Fna, grobnice dinastije Sadi, bašte Mažorel i bazare širom grada. Odsedanje u tipičnom „rijadu“ je dodatni podsticaj da posetite i obiđete ovaj grad.

2.  Fez

Gotovo potpuno srednovekovni grad arapskog sveta, Fez je neobičan i zanimljiv „miks“ gde se susreću Srednji vek i moderno doba. Za obilazak izvanrednog starog grada pod imenom Fez el Bali je potrebno bar nekoliko dana. Druge atrakcije uključaju grobnice dinastije Marinidi, Kraljevsku palatu i Jevrejsku četvrt. Fez je bio prestonica Maroka više od 400 godina i još uvek se smatra verskim i kulturološkim centrom države.

 

3. Esaura

Omiljena među turistima, Esaura je sjajno mesto da pobegnete od vreline i gužve u većim gradovima. Na plažama u ovom gradu su nekada uživali i Džimi Hendriks i Bob Marli. Turističke zanimljivosti uključuju istraživanje uskih gradskih uličica u kojima se nalaze kuće okrečene u crveno i plavo, bedeme, plaže i slušanje tradicionalne muzike.

  1. Šefšaen

U podnožju planinskog masiva Rif, Šefšaen je mali grad u ogromnom pejzažu. Popularan među turistima (možda zato što ga često nazivaju „prestonicom kanabisa“ u Maroku), ali još uvek neukaljan komercijalizacijom za turiste. Atrakcije uključuju planinarenje, plivanje u reci, piće na glavnom gradskom trgu Outa el Hammam i uživanje u lepoti belih kuća i njihovih vrata obojenih u svetle boje.

  1. Mezurga

Mezurga je pustinjski grad koji leži na steni u blizini impresivnih peščanih dina Erg Šebija, najvećih peščanih dina u Maroku. Odatle možete krenuti u obilazak pustinje kamilama i iskusiti beduinski način života. Pejzaži oko Mezurge su slika i prilika onoga što pomislimo na pomen Sahare i u tom smislu se nećete razočarati. Postoji mnogo mesta na kojima možete odsesti i smeštaja za svačiji džep.

  1. Džebel Tubkal – planinarenje na Visokom Atlasu

Džebel Tubkal se nalazi u predelu Visokog Atlasa i najveći je planinski vrh u severnom delu Afrike, sa 4.167 metara nadmorske visine. Veliki je izazov „osvojiti“ ovaj vrh, ali ukoliko ste ljubitelj planinarenja i u kondiciji ste, svakako se isplati popeti se jer se odande pruža veličanstven pogled. Iako za jedan dan možete krenuti na planinarenje iz Imlila i vratiti se, preporučljivo je da se na planini zadržite bar 2-3 dana kako biste više uživali u izletu.

  1. Meknes

Meknes je manji grad i nešto manje poznat od Marakeša i Feza, ali i ovaj kraljevski grad ima sličan šarm. Atrakcije uključuju odlično očuvan stari deo grada prepun pijaca odakle je veoma lako orijentisati se dalje i bez vodiča. Ovaj grad, koji je sagradio moćni Mula Ismail u 17. veku, je predivan primer marokanske arhitekture, koja se posebno vidi u velikim kapijama i impresivnim rezbarijama. Obližnje ruševine starorimskog grada Volubilis su takođe svakako vredne posete.

  1. Kanjon reke Dades

Reka Dades je usekla kanjon između strmih litica planina Visokog Atlasa i svakako spada u jedan od najlepših predela u čitavom Maroku. Visoke, crvene stene sa obe strane klisure su „ukrašene“ starim trvđavama. Najbolji način da razgledate ovaj kanjon, čitavu dolinu reke i okolna berberska sela jeste da izađete iz vozila i šetate, posebno kad stignete do Todre i same klisure Dadres. Nekoliko tvrđava u ovom regionu su pretvorene u hotele.

9.  Tanger

Tanger je „ulazna vrata“ kad je u pitanju afrika za mnoge turiske. Iako grad nema šarm koji je posedovao četrdesetih i pedesetih godina 20. veka, kada biste se verovatno u luci očešali ramenom o Trumana Kapotea, Pola Bauelsa ili Tenesija Vilijamsa, u ovom gradu svakako još uvek ima mnogo toga da se vidi. Značajna mesta uključuju stari deo grada, tvrđave i novi (francuski) deo grada. Iako izmenjen, svakako će Vas osvojiti.

10.  Asila

Asila je prelep priobalni grad na severnom delu obale Atlantika. Asila je veoma popularan među marokansim turistima koji tokom letnjih meseci hrle ovamo zbog prelepih peščanih plaža. Gradske zidine su prekrivene muralima živih boja, a kuće su krečene u belo, tako da grad izgleda kao da se nalazi u Grčkoj. Popularan kulturan festival se svakog leta održava u gradu. Druga turistički zanimljiva mesta uključuju mnogobrojne plaže, suvernirnice, tvrđavu i stari deo grada.

 

1