Pogledajte kako da ne kukate kada prođu praznici uz naše savete za očuvanje kućnog budžeta za vreme praznika.

Možda mislite da je kasno da sačuvate svoj budžet, sezona slava je uveliko u toku, a predstoji nam Nova godina i Božić. Iako je smisao ovih praznika radost, veselje i zbližavanje, velika potrošnja je negde postala sinonim za praznično doba. Evo kako da izbegnete preveliku potrošnju tokom praznika.

#1 Planirajte potrošnju i koristite keš

Kreditne kartice sigurno jesu najlakši način da obavite plaćanje, ali vam mogu stvoriti probleme za vreme praznika. Čak i ako ne koristite kreditne, već debitne kartice, možete se hvatati za glavu na kraju meseca.

Napravite plan koliko ćete potrošiti za tu i tu slavu, doček Nove godine ili Božić. Kada tačno isplanirate raspored novca i nosite tačnu količinu novca u kešu, ne možete da potrošite više – osim ako plaćate karticom.

Koliko puta ste potrošili više novca nego što ste hteli, jer ste prosto imali više kod sebe? Ljudi gube osećaj za novac kada koriste karticu, a lako se i sami možete zaneti u trošenju. Sračunajte troškove, novac u džep i nema greške.

#2 Naučite kako nas prodavnice teraju da trošimo više

Crni petak je možda prošao, ali praznične kupovine tek počinju. Pre nego što potrošite novac, budite sigurni da je ono za šta izdvajate novac zaista dobra pogodba. Postoji više načina da budete sigurni.

Pratite cene tokom vremena

Prvi način da utvrdite da li ste naišli na pravu akciju, jeste da pratite cene onoga što kupujete i poredite koliko je koštalo pre nekoliko nedelja ili meseci. Ako pratite cene onlajn, možete koristiti sajt koji povremeno čuva podatke sajtova određenog dana. Tako da možete da se vratite par meseci ili godina u prošlost i uporediti cene.

Možda nije najbolja ideja da poredite cene pre nekoliko godina, ali ako to radite, ne zaboravite na inflaciju.

Za one koji kupuju preko Amazona, od koristi može biti CamelCamelCamel, besplatni servis koji prati cene na Amazonu. Verovatno može da se pronađe i sličan servis za AliExpres.

Uporedite cene različitih prodavnica

Videli ste reklamu na televiziji za super novogodišnji popust praška određenog brenda? Da li zaista ne postoji bolja cena za taj prašak? Ne možete da obiđete sve trgovačke lance u gradu, ali ni ne morate, neko je već to uradio za vas!

Postoji više sajtova za upoređivanje cena, bilo da je reč o cenama velikih supermarketa, prodavnica tehničke robe ili cena smeštaja.

Proverite druge modele istog proizvoda

Velike prodavnice će često neralno sniziti cenu neko proizvoda samo da bi naterala potrošače da dođu u prodavnicu, a nadomestiće razliku prodajom ostalih proizvoda. Zamisao je da niko neće doći u hiper market samo da bi kupio prašak, već će iskoristiti troškove dolaska da kupi i ostale potrebne stvari.

Ili će da ograniče broj proizvoda u ponudi, a oni će se brzo rasprodati. Vi ćete doći, kad ono – nema više. I šta sad, pa kupićete malo skuplji model od onog koji je bio na sniženju, koji je „isto toliko dobar, ako ne i bolji”, ipak je jeftiniji od originalne cene…

Potražite isti proizvod drugog proizvođača, možda ćete naći nešto jeftinije, što odgovara vašim potrebama još bolje nego mamac proizvod.

Čuvajte se sitnih trikova

Maloprodaja ima razne sitne trikove koji utiču na ljudski um i teraju nas da kupujemo više. Ovo postižu na razne načine, od lagane muzike, upotrebe boje i strateškog postavljanja proizvoda na policama.

Nemojte ići u kupovinu „sa pola mozga”, obratite pažnju i na proizvode koji su na dnu police i krenite siti u kupovinu. Dokazano je da glad utiče na povećanje potrošnje, makar sigurno na prodaju čokoladica na kasi.

#3 Uštedite na poklonima

Dolazak na proslavu sa skupom bocom vina je šmekerski, ali skupo. Flaša finog vina možda deluje kao savršen poklon, međutim… Možete iskazati poštovanje i zahvalnost ako poklonite nešto što ste sami napravili i uložili dodatni trud, a što će vam sačuvati novac.

Kolači, torte i ostala peciva mogu biti jedna od opcija. Ako ste umetničkog duha i skloni zanatstvu, uz malo truda i kreativnosti možete napraviti fantastične poklone, nakit, oslikane čaše, pa i celu sliku. Vino će se popiti, a ovakvi pokloni traju.

0