U utorak, 6. oktobra u 19 sati će se u Kući Đure Jakšića održati beogradska promocija knjige  Tri hleba nasušna na polici vremena autorke Slavice Mastikose. Ovo delo predstavlja svojevrsni nastavak romana Tri hleba nasušna čije je reizdanje objavljeno pod okriljem izdavačke kuće Portalibris.

Roman Tri hleba nasušna se kreće od autobiografskog preko porodičnog do društvenog romana. Postupak pripovedanja je realistički, prati prirodnu hronologiju događanja u životu porodice Mastikosa, od završetka Drugog svetskog rata do samog kraja XX veka. Tri hleba nasušna na polici vremena predstavlja nastavak prvog romana i o njemu će više biti reči na samoj promociji.

Slavica Mastikosa će dan pre promocije knjige dobiti nagradu za esej „Moma Dimić” na svečanosti u mirijevskoj biblioteci koja nosi ime ovog pisca.

Pored autorke, o njenim delima će govoriti i glavna urednica Portalibrisa Dubravka Dragović Šehović. Glavna tema će biti međusobna veza dveju knjiga, inspiracija, i potreba da se pisanjem od zaborava sačuvaju intimne porodične priče koje su posledica i odraz društvenih zbivanja. Milka Milovanović Minić, direktorka doma Sremčica najaviće predstojeću humanu saradnju između Portalibrisa i te ustanove povodom Mastikosinih knjiga.

 

Knjiga će biti predstavljena i na Frankfurtskom sajmu, jednom od najvažnijih svetskih književnih događaja. Ova promocija za stranu publiku, strane izdavače i ljubitelje književnosti koji žive u rasejanju biće održana 16. oktobra u 19:00 sati. Pored sopstvene promocije Slavica Mastikosa će učestvovati u Oktobarskim susretima pisaca dijaspore i proslavi jubileja udruženja pisaca Sedmica (čiji je ona važan član – koordinator za komunikaciju sa maticom), podružnice Udruženja književnika Srbije van granica koje postoji već dvadeset godina.

Čitaoci će imati priliku da se upoznaju sa delima Slavice Mastikose i na Sajmu knjiga u Beogradu koji će se održati krajem oktobra. Njen nastup na toj manifestaciji obeležiće i ukrasne čestitke sa motivom doma, hleba i trpeze koje pripremaju korisnici Ustanove Sremčica (deca i mladi sa posebnim potrebama) u okviru kreativno – radne terapije, a koje će biti pokloni za prve kupce, dok će ostali imati priliku da ih kupe po simboličnoj ceni i time budu humani pomažući radionicu u Sremčici.

 

Aleksandra Marković

0