U saradnji tri niške startap kompanije „Sanatec7“, „Software Wolf“ i „Zanix“ nastao je projekat „Virtuelni arhitekta„koji se realizuje uz podršku Startap centra Niš u okviru Javnog konkursa Grada Niša (Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte) „Mera podrške za MMSPP, za projekte saradnje sa naučno-obrazovnim institucijama, inovacionim organizacijama i udruženjima“.

Virtuelni arhitekta je aplikacija zasnovana na VR tehnologiji (virtuelna realnost) koja omogućava korisnicima da na jednom mestu zavire u stan koji je za prodaju u njihovom gradu ili bilo gde u zemlji i inostranstvu.

Kako je navedeno u saopštenju, „Sanatec7“ i „Software Wolf“ rade na razvoju aplikacije koja je kao krajnjim korisnicima namenjena građevinskim firmama, agencijama za nekretnine, studijima za dizajn enterijera i projektnim biroima. Kroz vituelni prikaz projektovanih i novoizgrađenih objekata krajnji korisnici mogu svojim klijentima da na jednostavan način prikažu kako izgleda objekat. Putem VR seta klijenti, na primer, mogu da prošetaju kroz stan, biraju željeni dizajn enterijera, izađu na terasu i vide pogled identičan stvarnom ili da se uz pomoć interaktivne mape upoznaju sa svim lokacijama na kojima su stanovi u ponudi. Oni, na atraktivan način stiču utisak realnog izgleda objekta u prostoru, ali i buduću sliku objekta koji je tek u izgradnji.

Foto: Ilustracija iz projekta

„Ovim projektom se nastoji da se ostvari adekvatna saradnja između arhitekture i IT sektora, naročito na nivou podizanja konkurentnosti novih inovativnih startap kompanija koje će rešiti konkretne probleme iz struke i unaprediti postojeći način poslovanja“ poručuju organizatori i dodaju da je cilj da se na najbolji način prezentuje VR tehnologija, kao savremeni metod rada u svim poljima kako bi se startap kompanije inspirisale da ovu tehnologiju implementiraju u različitim oblastima (medicina, arhitektura, obrazovanje, gejming…) i podstakle na pokretanje novih ideja.

Startap kompanije koje učestvuju u razvoju aplikacije u svojim projektima dominantno koriste VR tehnologiju i 3D modeliranje. Vladan Trkulja iz firme „Sanatec7“ je u prethodnom periodu plasirao VR projekat koji uveliko čini deo turističke ponude Niša – Virtuelna tura kroz Nišku tvrđavu u 19. veku, kao primer da se ova tehnologija može komercijalizovati i u ovoj grani privrede.

Kako je najavljeno, jedna od aktivnosti koja će se realizovati u najskorijem roku je i izrada veb sajta „Virtuelni arhitekta“ za koji je zadužen „Zanix“. Na ovaj način planirana je promocija samog projekta, ali i promocija VR tehnologije i njene široke primene.

0