U sredu 3. decembra, u amfiteatru Filozofskog fakulteta u Nišu, održana je tribina na temu „Internacionalizacija kurdskog pitanja: Sličnosti između srpskog i kurdskog naroda“ . Organizatori su bili Savez studenata Filozofskog fakulteta  i Departman za komunikologiju i novinarstvo.

Tribina, koja je trajala skoro dva sata, okupila je studente sa raznih studijskih grupa Filozofskog fakulteta, željnih da saznaju više o ovom narodu. Kurdi su narod koji je nastanjen u delovima četiri bliskoistočne zemlje – Turskoj, Iraku, Iranu i Siriji, oblasti poznatoj kao Kurdistan. Politički centar je Južni Kurdistan, što je autonomni region Kurda u Iraku.

Predavač Goran Rzgar Ranđero, doktorand Departmana za komunikologiju i novinarstvo, uz upravnika Departmana prof. dr Vladetu Radovića, govorio je o trenutnoj situaciji na Bliskom istoku, kurdskoj kulturi i običajima, a ponajviše o sličnostima sa srpskim narodom i njegovom istorijskom sudbinom. Svoje izlaganje Ranđero je  ilustrovao fotografijama i video zapisima iz svoje domovine.

Prisutni su od predavača, koji inače govori deset jezika, između ostalog i srpski, mogli da saznaju da mnogobrojne srpske reči imaju kurdsko poreklo, poput „Morave“, koja na kurdskom znači „plava (modra) voda“, dok „kći“ ima isto značenje. U Kurdisatanu određena plemena nose imena Bobana i Gorana, a i Milan i Zoran su izuzetno česta imena.

Susret studenata Filozofskog fakulteta i Gorana Rzgara Ranđera završen je u dobrom raspoloženju, uz korisna saznanja i želju da broj članova Društva srpsko-kurdskog prijateljstva, čiji je osnivač Ranđero, raste, što će biti nepogrešiv pokazatelj veće saradnje dva naroda.

 

Anđelija Vasović

0