Talas poplava koji je zadesio Srbiju nije viđen na našim prostorima bar poslednjih 100 godina, a ljudske žrtve i šteta, nažalost to i dokazuju. Stručnjaci tvrde da ništa još nije konačno a ono u šta smo definitivno sigurni jeste da predstoji dug period oporavka, pre svega ljudskih života.

U toku samih nemilih događaja Ministarstvo odbrane je pozvalo sve relevantne psihologe u pomoć.  Takav jedan tim formiran je u Nišu i on će kroz koordinaciju sa Kriznim štabom i kolegama iz Beograda raditi na pružanju psihološke pomoći svim žrtvama katastrofalnih poplava u Srbiji. Veliki broj njih dolazi iz niškog Psihološkog savetovališta za studente , u čijoj organizaciji se odvija i tribina ,, Kako prevazići traumu, šta posle poplava?“

Na tribini će govoriti prof dr. Vesna Anđelković i dr Zoran Antić, ESP, psihoanalitički psihoterapeut. Njih dvoje će držati otvorenu diskusijiju na temu traume. Razmatraće se koje su karakteristike traume, kako je prepoznati, kako reagovati kada se mi ili neko u našem okruženju suočava sa situacijom ugrožavajućom po život.

Postoji mogućnost da  još neko od predavača uzme učešće, o čemu ćete biti obavešteni blagovremeno na zvaničnom FB eventu.

Organizatori pozivaju sve zainteresovane građane da prisustvuju tribini 27.05. u 17h u sali SKC-a (zgrada Univerziteta, Šumatovačka bb, 3. sprat).

Nije potrebna prijava, tribina je besplatna i otvorenog tipa. Savetovalište apeluje na sve zainteresovane da tog dana donesu i pomoć u vidu hrane, lekova, higijenskih sredstava, edukativnog materijala za decu.  Ukoliko želite, možete i nameniti svoj paket pomoći određenoj socijalnoj grupi (deca, žene, stariji i sl.) ili jednostavno ostaviti poruku podrške koja će im puno značiti.

Darko Stojković 

0