Media i reform centar Niš, u saradnji sa Centrom za medijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu i Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju, organizuje seriju tribina i promociju publikacije Šta građani juga Srbije za svoj novac dobijaju od RTS-a? Promocija publikacije počinje 6. novembra, uličnom akcijom u centru Niša koja će biti održana od 12h do 15h. Dan kasnije, 7. novembra od 19h u amfiteatru u prizemlju Filozofskog fakulteta u Nišu biće održana i tribina.

„Čak 43,5 posto građana juga Srbije misli da Radio televizija Srbije ne prepoznaje šta je javni interes njihovog regiona, a 42,8 posto njih smatra da je jug nedovoljno vidljiv na Javnom servisu, neki su od podataka publikacije” navodi se na sajtu Media i reform centra 

Na uličnoj akciji u Nišu (Trg kralja Milana, kod fontane) građani će moći da daju svoje preporuke Programskom savetu RTS-a, kao i da potpišu inicijativu da u sadržajima Javnog servisa jug Srbije bude zastupljeniji.

Kako dodaju iz Media i reform centra, 39,5 posto južnjaka smatra da RTS nedovoljno izveštava o temama van Beograda, a 16,7 posto njih misli da se uopšte ne izveštava o događajima van glavnog grada. Skoro 40 posto ispitanika misli da je ovaj deo Srbije vidljiv samo u političkim kampanjama i prilikom poseta zvaničnika, a samo 4,4 posto njih smatra da se na Javnom servisu redovno govori o decentralizaciji i ravnomernom regionalnom razvoju.

Na tribinama će biti reči o potrebama i mogućnostima za veću zastupljenost tema od interesa građana juga Srbije zarad ostvarivanja prava na informisanost. Kako je navedeno, u cilju što kvalitetnije diskusije i nalaženja najboljih rešenja, u razgovoru će učestvovati predstavnici medija, organizacija civilnog društva, akademske zajednice, donosilaca odluka i građani.

Na tribini u Nišu 7. novembra od 19h govoriće:

  • prof. dr Zoran Jovanović, autor publikacije
  • doc. dr Jelena Vučković, profesorka Medijskog prava na univerzitetima u Nišu i Kragujevcu
  • Danijel Dašić, predstavnik Nacionalne koalicije za decentralizaciju
  • predstavnik / predstavnica RTS-a
  • Hadži Milorad Stošić, narodni poslanik, član Odbora za kulturu i informisanje

Najvažnije rezultate publikacije predstaviće doc. dr Marija Vujović, a tribinom će moderirati Jovana Strahinić.

Publikacija je rezultat istraživanja sprovedenog u Nišu, Pirotu, Vranju i Leskovcu, na uzorku od više od 1.000 ispitanika i monitoringa programa RTS-a. Nakon Niša, o ovoj temi govoriće se i u drugim gradovima u kojima je obavljeno istraživanje.

„Namera nam je da kroz dijalog dođemo do zajedničkih preporuka kako bi se, u skladu sa Zakonom o javnom informisanju i medijima i Zakonom o javnim medijskim servisima, interes svih građana i građanki u potpunosti zadovoljio”, poručuju iz Media i reform centra Niš.

Publikacija je nastala u okviru projekta koji realizuje Media i reform centar Niš, Centar za medijska istraživanja Filozofskog fakulteta u Nišu i Nacionalna koalicija za decentralizaciju. Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

1