Kad god želimo nešto da dostignemo ili da ostvarimo neki cilj, dešava se da naidjemo na neku prepreku, ili neki veliki problem. Često pokleknemo, mislimo da mi to ne možemo i lako i brzo odustajemo od cilja.

Medjutim, na samom startu moramo da kažemo sebi:

 DA, JA TO MOGU, JA TO ŽELIM I JA TO HOĆU!!!

Za dostizanje odredjenog cilja potrebno je uraditi sledeće:

POSTAVITI CILJEVE

Na početku treba postaviti odredjeni model ponašanja, koji će nam biti smernica, zvezda vodilja. Potrebno je znati šta želimo i šta je to u čemu želimo biti uspešni.

RAZRADITI CILJEVE

Najbolje  je zapisati ih na parčetu papira, i iznova im se vraćati kad god je to moguće sve do njihovog konačnog ostvarenja

želim da se bolje organizujem, želim da položim ispite, želim da se što pre zaposlim, da budem unapredjen-a,  želim da što pre naučim jezik, da osvojim dečka – devojku….

PROMENITI SE

U zavisnosti od toga šta zapravo želimo da ostvarimo moramo korigovati sebe, svoje ponašanje.  To podrazumeva promenu razmišljanja, starih navika kao i uvođenje nekih novih, zatim disciplina, odricanje, menjanje karakternih osobina i sve druge potrebne promene. Moramo biti odgovorni, i prema sebi ali i prema zadatom cilju. Potrebno je naći nekolicinu različitih načina za motivaciju  – što više to bolje. Kada ih ugradimo u svoj plan verovatno ćemo lakše da prevazilazimo prepreke i hrabro koračamo ka cilju.

VEROVATI U SEBE

Ono što je najbitnije jeste da čvrsto verujemo u sebe.

Da najbolji sam!   Ja to mogu!

Onog momenta kada uverimo sebe u to da su nam ciljevi na dohvat ruke, došli smo skoro do kraja puta ka konačnom ostvarenju ciljeva. Nije dovoljno  dostići najveći uspeh ili pak ostvariti svoje najveće snove. Potrebno je biti najbolji. Moramo biti spremni da platimo bilo koju cenu, uložimo veliku količinu vremena i truda i odemo dovoljno daleko da bismo bili najbolji.

USPEH SE SMEŠI

Na putu do cilja naići ćemo na prepreke, mozda se spotaknemo i padnemo, ali je najbitnije da ustanemo i krenemo da koračamo dalje. Moramo biti uporni. Naići ćemo na brojna iskušenja ali je najbitnije da budemo samouvereni. Često čujemo da je najbolje da učimo na greškama drugih, medjutim najčešće se učimo na sopstvenim.

Ne treba da biramo sredstva, ukoliko je naš cilj opravdan – Uspećemo!!!

Jer cilj ne bira sredstva. Dug je put do uspeha – upornost se na kraju uvek isplati!

S r e ć n o ! ! !

Katarina Mladenović 

4