Šta sve možeš kad si student Univerziteta u Nišu? Nudimo vam ovom prilikom jednu od ideja. Možeš da se vratiš u rodni kraj, okupiš drugare koji su takođe studenti našeg univerziteta, bivši ili sadašnji, središ zajedno s njima teren za male sportove i organizuješ turnir u malom fudbalu. Ako ne verujete da je moguće, varate se. Upravo je ovo priča o grupi mladih ljudi, povratnika u svoj zavičaj, koji žele da rade nešto dobro za svoju zajednicu. Tri studenta i diplomca Univerziteta u Nišu: Dušan Ilić, student Ekonomskog fakulteta, Saša Živković, diplomac Medicinskog fakulteta i Milan Milošević, diplomac Filozofskog fakulteta u Nišu, pojačani Sašom Simićem, studentom Ekonomskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici i Milošem Milanovićem, diplomcem Ekonomskog fakulteta Univerziteta Union, okupili su se prošle godine s namerom da urede teren za male sportove u svom mestu, Ribaru kod Ribarske Banje, kao i da organizuju noćni turnir u malom fudbalu, prvi posle više od 20 godina. Ova grupa mladih i obrazovanih ljudi čini neformalnu grupu „Mladi za Ribare“. Danonoćnim radom, uz krv, suze i znoj, ovi uporni momci su uz pomoć lokalne zajednice, Grada Kruševca i Specijalne bolnice „Ribarska banja“ uspeli da ostvare svoju zamisao. Tokom jula, avgusta i septembra prošle godine odigrani su turniri u malom fudbalu i odbojci. Tako je nastao „Trofej Ribare“, turnir koji vam ovom prilikom najavljujemo i preporučujemo ga kao „must see“ ovog leta. Ovi momci su tokom maja meseca 2014. organizovali humanitarne turnire za pomoć poplavljenima o čemu vas je Kapital Magazin već izveštavao, na kojima je prikupljeno 55.000 dinara pomoći. Iako nisu bili planirani, „Humanitarni Trofej Ribare“ u malom fudbalu i basketu 3 na 3 poslužili su kao dobra uvertira za centralni događaj ovog leta u Ribaru „Trofej Ribare 2014“.

 

Prema rečima organizatora, očekuje se da turnir napreduje u odnosu na prethodnu godinu kada je učestvovalo 16 ekipa. Kotizacija je povećana, a povećan je i nagradni fond u odnosu na prethodnu godinu zbog želje organizatora da ovaj turnir bude nešto više od običnih lokalnih turnira, da bude svojevrsni „grend slem“ među turnirima ove vrste, događaj koji će zbog svojih raznovrsnih sadržaja privući veću pažnju publike i učesnika. Kotizacija po ekipi iznosi 8.000 dinara, dok nagradni fond iznosi 140.000 dinara, pri čemu osvajač „Trofeja Ribare 2014“ osvaja 80.000 dinara, poraženi u finalu dobija 40.000, dok trećeplasirani inkasira 20.000 dinara. Maksimalan broj igrača po ekipi je 10, ali su organizatori predvideli još jednu zanimljivost i novinu s ciljem podizanja kvaliteta turnira, a to je mogućnost da nakon završetka grupne faze ekipe dodatno registruju još 2 igrača po posebnoj tarifi. U saradnji sa Specijalnom bolnicom „Ribarska banja“, najboljem igraču, strelcu i golmanu turnira slede specijalne nagrade u vidu produženog vikenda u Welness Spa centru „Ribarska banja“, jednom od najmodernijih objekata te vrste u našoj zemlji. Organizatori najavljuju i brojna iznenađenja za posetioce turnira, pa tako vlasnik najbolje fotografije turnira dobija ručak za dve osobe u Etno vodenici Srndalje, u prelepom prirodnom ambijentu. Pokrenut je i vebsajt turnira, zvanična android aplikacija, zvanična jutjub strana, a u planu su i tehnološke inovacije poput lajvstrima. Planiran je i izbor najlepše gošće turnira, kojoj takođe sledi interesantna nagrada, prezentacija istorijata svetskih prvenstava u fudbalu pošto smo sada u godini odigravanja Mundijala, kao i drugi kulturni sadržaji. Takođe, svake subote biće organizovana žurka na otvorenom uz živu svirku nekog od lokalnih bendova, tako da nas u Ribaru ovog leta očekuje prava „groznica subotnje večeri“. Prijavljivanje ekipa je do subote, 12. jula, a iste večeri biće organizovan i žreb, nakon koga će se održati prva žurka u nizu. Finale je planirano za najveći praznik Ribara, seosku slavu Sveti Ilija, 2. avgusta, nakon čega će uslediti ceremonija zatvaranja, posle koje ide velika žurka na otvorenom.

 

Zašto posetiti Ribare ovog leta? Razlog ne mora da vam bude samo „Trofej Ribare 2014“. U neposrednoj blizini Ribara, na samo 3 kilometra odatle, nalazi se jedna od najlepših srpskih banja, kraljevska Ribarska Banja, omiljeno izletište dinastije Karađorđević. Kako je ovo godina velikog jubileja, stogodišnjice Velikog rata, valja napomenuti da je srpskog kralja, Petra I, vest o izbijanju rata upravo dočekala u Ribarskoj Banji. Njeni posetioci mogu uživati u čarima wellness spa centra, jednog od najmodernijih u zemlji, kao i u otvorenim bazenima u prijatnom ambijentu i klimi koju Ribarska Banja pruža. Takođe, u Ribarskoj Banji se tradicionalno održava manifestacija „Kulturno leto Ribarske Banje“ koja okuplja brojne posetioce svojim kvalitetnim sadržajima.  Ljubiteljima prirode bi svakako bili zanimljivi krajolici koje pruža okolina Ribara, pošto je reč o predivnim pejzažima. Ukoliko neko odluči da provede nekoliko dana u ovom živopisnom kraju, na raspolaganju su mu smeštaj u samoj Specijalnoj bolnici, ali i raznovrstan privatni smeštaj. Ako smatrate da je Ribare predaleko da bi bilo vaša destinacija ovog leta, pokušaćemo da vas razuverimo. Nalazi se na oko 400 metara nadmorske visine, a skoro da je podjednako udaljeno od sledećih gradova: Kruševac je na 30 km, Aleksinac na 27 km, Prokuplje na 32 km, a Ražanj na 30 kilometara. Niš je takođe relativno blizu, na 45 kilometara od Ribara. Sve informacije o „Trofeju Ribare 2014“ možete naći na njihovoj web stranici, facebook stranici, kao i u zvaničnom event-u.   Na Google Play servisu možete skinuti i zvaničnu android aplikaciju pod nazivom Trofej Ribare. Mi idemo, a vi?

 

 

M. Milošević

0