Volite duge i mirne šetnje pored mora i uživanje uz zvuke talasa? Privlače vas značajni kulturni i istorijski spomenici? Onda je Trst pravo mesto za vas!

Trst je grad koji se nalazi na samom severu Italije, na obali Sredozemlja. Jedna je od najvažnijih luka ovih predela. Zbog granice sa Slovenijom, u ovom mestu živi i značajan broj pripadnika slovenačke nacionalne manjine. I pored toga što se u gradu govori italijanskim jezikom, prisustvo druge kulture se itekako oseća. Sam grad mnogo više liči na Beč zbog uticaja habzburške arhitekture, nego na ostale italijanske gradove.
Ako ste se za put u Trst odlučili usred leta, onda nikako ne smete zaobići gradsku plažu Barcole. To je jedna od najlepše uređenih plaža u Trstu. U potpunosti je popločana, na njoj se nalazi veliki broj tuševa, ali i kafića za sve one koji bi da uživaju u hladnim koktelima na vreloj plaži.

 

Ovaj ne tako veliki grad pun je interesantnih mesta koje možete posetiti. Jedna od najpoznatijih građevina jeste dvorac Miramare koji je nazvan po svom graditelju. Za njegov obilazak izdvojite koji sat, jer ukoliko obiđete samo unutrašnjost dvorca, bez obilaska njegovog predivnog parka i šetališta, niste videli ništa.

Na putu za dvorac Miramare naići ćete i na prelep svetionik Faro della Vittoria, koji ne samo da obasjava Tršćanski zaliv već ima i istorijski značaj. Sam svetionik predstavlja spomen palim borcima u Prvom svetskom ratu. Nalazi se na brdu Poggio di Gretta na visini od 68m i to je jedan od najviših svetionika na svetu. Ako želite da bacite pogled sa vrha svetionika, to možete uraditi svakog dana osim sredom od 1. aprila do 30. septembra. Ali ako biste da uživate u pogledu na more sa te visine, potrebno vam je dosta fizičke spremnosti jer morate da savladate 285 stepenica do vrha.

 

Ukoliko želite da upoznate čari ovog grada sa visine, onda odšetajte do dvorca San Giusto. On nema tako interesantnu unutrašnjost kao Miramare, ali osećaj koji možete doživeti sa ovog dvorca je nezamenljiv. S obzirom na to da se nalazi na brdu iznad središta samog grada, možete videti čitavu panoramu ovog mesta.

Gradsko jezgro Trsta potiče iz XVIII i XIX veka. Smešteno je oko kanala Grande i u njemu se nalazi pravoslavna crkva na trgu Ponte Roso. Crkva je građena u vizantijskom stilu i na njoj se nalazi pet plavih kubeta. To je crkva Svetog Spiridona čije se mošti nalaze na Krfu. Izgradnju crkve započeli su Srbi 1751. godine zajedno sa Grcima. Zbog solana koje su se nalazile na tom mestu, zidovi crkve su stalno pucali, tako da je ona pretrpela mnogobrojne promene. Unutrašnji zidovi crkve urađeni su u mozaiku i ostavljaju jake utiske koje mozete doživeti jedino ako posetite ovu crkvu.

 

U Trstu možete posetiti i jednu od najvećih sinagoga u Evropi, izgrađenu u XX veku, a nalazi se na samom uglu Via S. Francesco d ‘Assisi i Piazza Giotti. To je mesto na kome mozete bliže upoznati judaizam, njihove običaje i način molitve.

Ukoliko uživate da sami istražujete gradove, upoznajete nova mesta i ljude, sigurno nećete pogrešiti ako se odlučite da baš Trst bude sledeći grad koji ćete posetiti.

Izvori: putovnica.net, wikipedia.org, b92.net

Aleksandra Mitić

 

0