Više od 200 učenika završnih razreda i njihovih profesora iz srednjih škola sa područja Školske uprave grada Niša prisustvovalo je antikorupcijskom času koji je održan u Ekonomskoj školi u Nišu.

Pozdravne govore održali su pomoćnica gradonačelnika Grada Niša Marina Kostić i vođa projekta Prevencija i borba protiv korupcije, Roman Prah.

Roman Prah se obratio učesnicima kratkom porukom da je važno da se prekine lanac korupcije i da svako od nas kaže “Reci NE korupciji” što je slogan kampanje.

„Danas su sa vama pravi borci protiv korupcije. Predlažem da iskoristite današnji čas i da ih pitate sve što želite vezano za borbu protiv korupcije i sve na šta nemate pravi odgovor“ poručio je Roman Prah srednjoškolcima.

Vođa projekta Roman Prah - Foto: EU info kutak Niš

Vođa projekta Roman Prah – Foto: EU info kutak Niš

Marina Kostić je istakla da je korupcija pošast savremenog doba i ukazala na to koliko je važno preventivno delovati jer je, kako kaže, preventivno i blagovremeno delovanje pola izlečenja.

„Zaista mi je drago što se ovako nešto realizuje u Srbiji i ja sam danas ovde da u ime lokalne samouprave izrazim zadovoljstvo i punu podršku ovakvoj akciji, ne samo u našem gradu već i našoj zemlji generalno“ zaključuje Marina Kostić.

Pomoćnica gradonačelnika Niša Marina Kostić - Foto: EU info kutak Niš

Pomoćnica gradonačelnika Niša Marina Kostić – Foto: EU info kutak Niš

O svim aspektima korupcije, kako da je prepoznaju, kome da prijave, kao i prevenciji od ove štetne društvene pojave sa učenicima i njihovim nastavnicima razgovarali su tužioci, policajci i sudije koji se svakodnevno bore protiv korupcije, predstavnici Agencije za borbu protiv korupcije kao i predstavnici nevladinih organizacija Transparentnost Srbija i Pištaljka.

Ovaj, treći po redu, edukativni čas organizovan je u okviru aktivnosti projekta Prevencija i borba protiv korupcije koji finansira Evropska unija, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom pravde Republike Srbije i Republičkim javnim tužilaštvom i deo je kampanje za podizanje javne svesti o važnosti prevencije i borbe protiv korupcije.

Cilj ove kampanje je da se poboljša razumevanje javnosti o temi korupcije kao i razumevanje sistema i mehanizama za borbu i prevenciju korupcije, a poseban značaj dat je edukaciji i informisanju mladih ljudi.

Antikorupcijski časovi održani su u aprilu u Kraljevu, a zatim u Novom Sadu i Nišu, a naredni će biti održan 17. decembra 2019. u Poljoprivredno-hemijskoj srednjoj školi u Obrenovcu.

Više informacija o aktivnostima u okviru projekta Prevencija i borba protiv korupcije možete naći na njihovom zvaničnom sajtu. 

0