Kurt Wenner, Edgar Miller, Julian Beever. Da li znate ko su oni? Možda imena ne zvuče poznato, ali svakavo jesu poznata njihova dela koja su opčinila svet. Reč je o umetnicima koji ne biraju mesto i vreme. Njihove trodimenzionalne crteže  možete naći na ulicama i trotoarima širom sveta. Sigurno se i Vi pitate, gledajući ove slike, da li je ovo stvarno, zato saznajte više o umetnicima i samoj umetnosti sa ulice.

Ova urbana umetnost, neverovatni trodimenzionalni crteži nacrtani kredom ili sprejem, sve više privlače pažnju, a svakako da to doprinosi njenom širenju velikom brzinom. Umesto platna koriste se zidovi, ulice, trotoari i druge javne površine koje zapadnu za oko umetnika.

Pre Kurta Wennera, koji je začetnik ove urbane umetnosti, ovim su se koristili i italijanski umetnici, poznati i kao Madonari. Istrajali su do Drugog svetskog rata, nakon kojeg je samo mali broj pojedinaca nastavio da se bavi ovom vrstom umetnosti. Danas, Amerikanac Kurt Wenner važi za pionira trodimenzionalne umetnosti, dok ga Nemac Edgar Miller prati u stopu.

Wenner danas svoju trodimenzionalnu umetnost kombinuje sa tradicionalnim motivima Madonara koristeći se veštinama stečenim na studijama arhitekture i besprekornom manipulacijom perspektive. Prvo svoje umetničko delo napravio je u muzeju Santa Barbara i predstavio ga na prvom festivalu ulične umetnosti, koji je osnovao  1980. godine. Ono što ga je inspirisalo u ovome jeste sam način stvaranja, to što omogućava ljudima da prisustvuju samom procesu stvaranja, i još važnije, pruža posmatračima mogućnost da deluju na stvaraoca. Ceo svet je video njegove crteže, a o kvalitetu njegovog rada svedoče i brojne nagrade. Danas postoji mnogo ovakvih umetnika, ali Venner je ipak začetnik ere 3D umetnosti, dok su se drugi ugledali na njega.

Za njegovog naslednika smatra se Edgar Miller i sa pravom nosi ovu titulu. Postao je popularan nakon svog prvog, velikog (u pravom smislu te reči) dela kada je 270 metara dugačku ulicu u Kanadi pretvorio u reku koja se završava vodopadom. Takođe je poznat i po svojoj prvoj trodimenzionalnoj iluziji koja se menjala iz dana u noć u zavisnosti od ugla gledanja. Osim toga drži rekord u Ginisovoj knjizi rekorda za najveći trodimenzionalni crtež.

Naizgled iluzija, ali ovo je itekako stvarno, jer oni se s pravom mogu nazvati umetnicima – njihova dela svedoče tome. Predstavili smo Vam umetnost koja se izražava na čudan načim, ali baš zbog toga, priznajte, privukla Vam je pažnju.

Jovana Krstić 

 

0