Budućnost čovečanstva jesu generacije koje tek stasavaju, koje tek dolaze, budućnost su deca. Na Osnivačkoj sednici Organizacije Ujedinjenih nacija 11. decembra 1946.godine, imajući u vidu da su opstanak, zaštita i razvoj dece imperativi ljudskog napretka, osnovan je UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund) kao Međunarodni fond za decu i omladinu.

Prvobitni cilj osnivanja Fonda bio je pružanje pomoći deci u Evropi po okončanom Drugom svetskom ratu. Za ovih 68 godina postojanja, UNICEF je polje svojih aktivnosti proširio na preko 190 država sveta, teritorija i oblasti. U svom radu rukovodi se Konvencijom o pravima deteta iz 1989.godine, nastojeći da se prava deteta uspostave kao trajna etička načela i međunarodni standardi ponašanja prema deci. Tako se UNICEF i predstavlja svetu – parolom ’’Zamislite svet u kojem su prava svakog deteta ostvarena.’’

UNICEF se prvenstveno koncentriše na zaštitu prava najugroženije dece – dece žrtava rata, katastrofa, ekstremnog siromaštva, svih oblika nasilja i eksploatacije, i dece sa smetnjama u razvoju i invaliditetom; učestvuje u borbama protiv epidemija i zaraznih bolesti, stara se o ranom razvoju ugrožene dece, njihovom zdravlju, ishrani i higijenskim uslovima za život, obezbeđuje pakete humanitarne pomoći ugroženima;bori se za obrazovanje dece širom sveta i polnu jednakost, naročito za obrazovanje devojčica.

UNICEF pokreće, sprovodi i učestvuje u humanitarnim akcijama širom sveta koje se odnose na zaštitu dece, rani razvoj, edukaciju i zdravlje dece, akcije obezbeđivanja zaliha hrane, vode, sanitarnih i higijenskih uslova života, akcije testiranja i pružanja odgovarajuće terapije trudnicama i bebama zaraženim HIV virusom ili AIDS-om. U vanrednim situacija, izazvanim prirodnim nepogodama ili ratnim sukobima, UNICEF pomaže najmlađim članovima zajednice – sprovodi hitne imunizacije, dostavlja hranu i obezbeđuje pijaću vodu, radi na prevenciji i zaštiti od seksualnog nasilja, zlostavljanja, otmica, eksploatacije i prinudnog regrutovanja, pomaže povratak u školu i vraćanje rutinama koje vanredne situacije onemogućavaju. Detinjstvo je kratkog veka i zato se treba starati da ono ne stane kada vanredne situacije nastanu. Sva deca sveta imaju pravo na osmeh i zdravlje, na igru i obrazovanje – na detinjstvo.

UNICEF je humanitarna, nepolitička organizacija koja se finansira dobrovoljnim prilozima vlada i fondacija, kao i privatnih firmi i građana. Građani Srbije imaju mogućnost da postanu član Kluba prijatelja UNICEF-a i kao donatori, manjih ili većih iznosa, omoguće izgradnju boljeg sveta za decu. Jer ’’deci je potrebna pomoć, i u redovnim i u vanrednim okolnostima’’, kako glasi slogan akcije doniranja koju sprovode Algotech i Telenor. Članovi ovog kluba su kompanije Imlek, Bambi, Cineplexx, AKSA, Elite Fashion, JP Aerodrom Niš, Niš Ekspres, Lasta, Alpha banka, Gigatron i druge. Poznate ličnosti članovi su Ana Ivanović, Novak Đoković, Aleksandar Đorđević i mnogi drugi.

Bojana Arsenijević

Izvori: www.unicef.orgwww.unicef.rswww.klubprijateljaunicefa.rs

0