Početkom septembra, u Nišu će po 14. put biti održan Međunarodni festival studentskih pozorišnih scena – URBAN FEST, koji organizuje Studentski kulturni centar Niš. U periodu od 1. do 5. septembra u parku Čair će na otvorenom biti izvedeno ukupno 10 predstava.

Za razliku od prethodnih godina, kada su predstave održavane širom grada u pet niških opština, novina ove godine je da će kompletan program biti realizovan u Čairu, na teritoriji GO Medijana. Kako organizatori najavljuju, jedna scena će biti postavljena ispred, a druga iza Dečijeg centra Niš, koji se nalazi u neposrednoj blizini hale i stadiona Čair. Svake večeri će biti odigrane po dve predstave, u terminima od 20:30h i 22:00h.

„Kreiranjem festivala ostvarena je ideja o pokretanju internacionalnog festivala studentskih omladinskih pozorišta koji za cilj ima afirmaciju alternativne pozorišne scene i prezentaciju pozorišnog stvaralaštva u regionu. Kroz festival je, tokom godina, prošlo preko 1.000 učesnika“ navode organizatori

Do sada su na festivalu gostovale predstave akademskih pozorišta iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Bugarske, Grčke i više gradova Srbije.

Urban fest

Festival će zvanično biti otvoren u subotu, 1. septembra od 20:20h,  a zatim će takmičarski deo programa početi predstavom „Kralj Ibi“ u izvedbi Dramskog studija mladih Gradskog pozorišta Bečej. Druga predstava večeri je „Dragi tata“  Milene Bogavac, a izvešće je  Studio glume Teatra 011 iz Beograda. U nedelju će glumci Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Kragujevac izvesti „Peščanik“ po tekstu Danila Kiša, a potom sledi „Antigona“ u izvođenju Omladinskog pozorišta „Vožd“ iz Šapca.

Trećeg dana festivala, Račansko pozorište Kulturnog centra ”Radoje Domanović” odigraće predstavu „Preljubnici“ a zatim sledi „Sve o ženama“ domaćeg Akademskog pozorišta Studentskog kulturnog centra Niš. U utorak 4. septembra publici će se predstaviti glumačka postava sa Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, Zvečan – Kosovska Mitrovica i izvesti „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića. Veče će zatvoriti „Ručni rad“ ( ili „Tajna jednog pisma“ ) Akademije umetnosti  iz Novog sada, Pozorište “Promena” 

Poslednje večeri Urban fest-a, na repertoaru su „ŠineDramskog studija „Ćoše“ iz Obrenovca, a poslednja predstava na ovogodišnjem festivalu biće „Neizgovoreni glasoviPozorišta mladih iz Banjaluke.

Organizatori ističu da će ove godine po prvi put postojati dve selekcije na festivalu – Selekcija Amaterskih pozorišta i selekcija Fakulteta i Akademija dramskih umetnosti. O zvaničnim nagradama odlučivaće stručni žiri koji čine: Ivana Nedović, glumica Narodnog pozorišta u Nišu,  Zoran Cvetković, glumac i reditelj i Angelčo Ilievski, reditelj i asistent na Fakultetu dramskih umetnosti u Skopju. Selektor i umetnički direktor festivala je Aleksandar Mihailović. 

Ulaz na sve predstave je besplatan.

0