Da je prevencija veoma važna, naročito kada se radi o mentalnom zdravlju, pokazali su članovi Psihološkog savetovališta za studente u Nišu. Oni su u četvrtak 27. marta, u Velikoj sali Univerziteta organizovali još jedan u nizu seminara. Ovog puta, predavači i sami učesnici su se bavili temom ,,Otuđenost među polovima“. Predavači su bili sociolozi Miloš Jovanović i dr Dragana Zaharijevski, kao i Sandra Mojašević, psiholog, kognitivno-bihejvioralni terapeut, iz Psihosfere Niš. Radionicu ,,Seksualna asertivnost“ vodila je Sandra Škorić, master psiholog i trener asertivne komunikacije.

Seminar je bio veoma posećen, popunjena su skoro sva mesta, a nikako nije izostala ni interakcija učesnika i predavača, naročito pri izvođenju tzv. situacija u kojima su članovi Savetovališta na realne, i ispostaviće se po utiscima učesnika, verne događaje u odnosima između mladih predstavili problematiku otuđenosti među suprotnim polovima. Na otvaranju seminara obratili su se direktor SKC-a, Miša Jović, prorektor za nastavu Dobrica Živković, i doc dr Dušan Ranđelović, koordinator Psihološkog savetovališta. Oni su još jednom ukazali na podršku koju Savetovalište ima od strane Studentskog kulturnog cenra Niš, Univerziteta i rektorata te ustanove, kao i Studentskog parlamenta.

Radni deo seminara otvoren je zanimljivim video zapisom iz domaćeg filma koji na slikovit način pokazuje odnose koji vladaju među mladima suprotnog pola i načinom komunikacije između (budućih) partnera. Ta scena je ujedno poslužila predavačima da kasnije sa osvrtom na teoriju, aktiviraju mlade da uzmu učešće u diskusiji na pomenutu temu. Između predavanja volonteri Savetovališta su predstavili par scena iz svakodnevnog odnosa momaka i devojaka, oslikanjavanjem načina komunikacije između parova i muških i ženskih društava tokom noćnog provoda. Učesnici su imali priliku da pauziraju situaciju u određenom trenutku, daju svoje komentare i predlože određenu izmenu, što su svesrdno i iskoristili, a neki od njih su se našli u ulozi pojedinih aktera pomenutih scena.

Ovakav način rada predstavlja okosnicu vršnjačke edukacije i aktivnog učešća u sagledavanju problema mladih i prevenciji mentalnog zdravlja. Pokazalo se da, kao i do sada u našim prethodnim aktivnostima u kojima su nam prijatelji iz Akademskog pozorišta SKC-a pomagali, upravo ovakve situacije na opipljiv način pokazuju realne socijalne odnose. Njihova relijabilnost se ogleda kroz prezentaciju odnosa aktera i interakciju sa posmatračima, koji u sledećem trenutku mogu preuzeti neku od uloga iz određenog interpersonalnog odnosa, kaže Milena Stanković, koordinator edukativnog sektora Savetovališta.

Više fotografija sa seminara, kao i detaljnije informacije o radu Psihološkog savetovališta možete naći na njihovoj zvaničnoj FB stranici.

Darko Stojković

0