Ako krenete u jugozapadnu Srbiju, u bajkoviti rezervat prirode „Uvac“ ne možete ni zamisliti kakve ćete lepote videti i kakvo ćete iskustvo doživeti.  Kanjon reke Uvac je predeo izuzetne lepote i jedan je od najlepših u Evropi. Kanjon Uvca nalazi se u severnom delu Pešterske visoravni, između Sjenice i Nove Varoši, između planina Javor i Zlatar.

Ovaj rezervat netaknute prirode je poznat i po tome jer je stanište veoma retke i malobrojne vrste lešinara – beloglavog supa koji se zbog raspona krila od oko 3m i zadivljujućeg leta zove nebeski kralj ili mitska ptica. Specijalni rezervat prirode „Uvac“ je stavljen pod zaštitu da bi se očuvao i razmnožio beloglavi sup, najveća ptica koja živi u našoj zemlji. Pored beloglavog supa, reka Uvac je poznata i po uklještenim meandrima jedinstvenog izgleda koje je reka usekla u krečnjačku stenu. Zbog svoje lepote i izgleda nazvani su srpski Kolorado. Planinska reka je živopisna priroda, pred čijom lepotom zastaje dah čak i onima koji su se nagledali raznih čuda prirode.

Dolina Uvca je delimično potopljena prilikom izgradnje tri brane i formiranja veštačkih jezera: Uvačkog, Radoinjskog i Zlatarskog. Sva ova jezera predstavljaju raj za pecaroše. Uvačko jezero predstavlja najprivlačnije jezero na reci Uvac, zbog prelepih meandara. Zbog njh je upravo ovo jezero najlepše, a može se reći da je i jedno od najlepših u Srbiji. Nalazi se na nadmorskoj visini od 985 m. Ovo predivno jezero možete obići vožnjom čamcem ili pešačenjem obodom kanjona. Oba načina su sjajna da vidite ovo mesto i doživite nezaboravno iskustvo. Vožnja čamcem Vam omogućava da uživate u zadivljujućoj lepoti i pogledu koji se pruža na rajske meandre iznad kojih krstare beloglavi supovi, ali takođe možete videti i pećine koje se nalaze u neposrednoj blizini. Vožnja čamcem kroz meandre je nešto što se dugo pamti. Ako se odlučite za pešačenje, oko Uvačkog jezera postoji pešačka staza kojom možete doći do vidikovca sa kojeg se pruža veličanstveni prizor na remek delo prirode- meandre Uvca. Najlepši pogled se pruža sa vidikovca Molitva, ali tu je i vidikovac Devojačka stena.

 

Prostor oko klisure karakterišu brojne pećine, koje su pretežno neispitane i nepoznate. Po lepoti se izdvaja Tubića pećina i Ušačka pećina koja je jedna od najdužih u Srbiji, ali tu je i Ledena. Specifične su po tome što se u njih može ući direktno čamcem. Ušački pećinski sistem je jedan od najvećih u našoj zemlji. One su neobične, duge i tajanstvene, obiluju stalaktitima, stalagmitima i drugim pećinskim nakitom taloženih vekovima u pećinskim hodnicima iz prokapnih voda. Lepota Ledene pećine se ogleda u njenim dvoranama sa velikim belim stubovima, prošaranim crvenkastim i plavičastim nijansama koji oduzimaju dah.

 

Zanimljivo je videti Jerinin grad, do koga se dolazi preko vode. Takođe možete videti i viseći most, ostatke nekadašnjeg grada Nemanjića i da posmatrate orlove na hranilištu.

Od manifestacija je popularna Zlatarska trpeza koja se organizuje svake godine u avgustu, a obuhvata izložbu umeća pletilja, vezilja, izložbe sira, meda, rukotvorina… Što se tiče sportskih manifestacija, na Zlatarskom jezeru se održava  Prvenstvo u jedriličarstvu, kajaku i veslanju.

Poseta srpskom Koloradu sa prelepim jezerima i pećinama zasigurno predstavlja nezaboravno iskustvo. Kanjon reke Uvca je zaista vredan pažnje! Dakle, šta čekate?!

 

 

„Čovek može da posmatra prirodu sa ciljem da je upozna, kako bi se odbranio od nje ili je iskoristio u svoje svrhe. Teško onom ko je posmatra sa drugačijim namerama, mislima i osećanjima.” Ivo Andrić

 

Biljana Vasiljević 

 

Izvori:

www.uvac.org.rs/car.html

http://www.satelit.rs/sr/zlatibor-2/uvac/

http://opusteno.rs/regioni-f43/jezero-uvac-pored-sjenice-uvacko-jezero-slike-mapa-t12302.html

 

 

 

0