Ta strast, koju kod običnog čoveka izaziva pokret, vetar u kosi, adrenalin, ne može se porediti ni sa jednom. Saglasiće se sa ovom tvrdnjom i motociklisti i biciklisti i svako ko je makar jedanput osetio slobodu na nekom od svojih dvotočkaša. Zanimljivi produkti dolaze iz kuhinje pronalazača, pa tako poslednjih godina inspirisani željom za pokretom, izumi samo napreduju. Bicikle su se uskladile današnjici, a električne bicikle sve više skreću pažnju na sebe. Ukoliko ste zainteresovani da pročitate više o njima na ovom linku, a mi idemo u našu pustolovinu, predstavljajući vam kakvi sve to modeli bicikala danas postoje. Izvesno je da, ukoliko želite da pazarite bicikl danas, možete naići na problem prevelikog izbora. Zbog toga je, pre kupovine, od suštinskog značaja uputiti se u to kakvi se sve modeli i tipovi bicikla mogu naći.

Mountain bike

Sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, na biciklističku svetsku scenu stupile su posebno dizajnirane bicikle, koje svojim izgledom, ali i funkcijom privlače pažnju. Sedamdesete su brendirale tip bicikle koji je napravljen za kratko vreme, i veoma brzo se popeo na tron. Ova bicikla najednom je postala najkorišćenija na svetu.  Pravljene su za off-road puteve, odnosno one nepristupačne, neasfaltirane šumske puteve, koje po svojim stazama seju zalihe adrenalina. Ako ste ljubitelj, eto vama zabave.

Bicikla za ravne asfaltne puteve

Oh, kako ova fraza zvuči nezgrapno i čudno. Za one koji malo bolje poznaju engleski jezik, krstićemo ovu biciklu kao “road bike”. To su one bicikle koje se mogu smatrati i najstarijim u svetu dvotočkaša. Reč je, takođe, o najpopularnijem tipu bicikle otkako je sveta, a njena funkcija je prevoz baš svakog ko želi da se po ravnom putu preveze sa tačke a na tačku b. Izumljena je u drugoj polovini devetnaestog veka, a od tada je trpela brojne promene u formi, ali ne i u suštini.

Hibridni modeli

Od trenutka kada je prva bicikla izumljena u Evropi, u prodavnicama su se pojavili modeli klasičnog road bicikla. Međutim, vreme je pokazivalo da ovo prevozno sredstvo koriste i muškarci i žene, kao i mladi i stari i bilo je potrebno napraviti korekcije u dizajnu, kako bi bicikla mogla kat-kad i da skrene sa glavnog puta. Tako su nastale hibridne bicikle, čija je funkcija ostala u mnogome slična običnim “road” modelima, ali je bila izdržljivija i dizajnirana za veće izazove.

Ležeći bicikl

Da li ste verovali da će lenjost naći saveznika? Šalu na starnu, ležeći bicikl predstavlja ergonomski i aerodinamički izum koji se vozi baš u ležećem ili poluležećem položaju. Ovakva bicikla nastala je takođe dosta rano, a zanimljivo je da je rekord koji je sa njom postignut iznosio čak 133,78 km na sat, a drži ga Sebastijan Bouvijer. Međunarodna biciklistička unija, svojevremeno je zabranila takmičenja sa ovakvim modelima.

BMX bicikle

BMX ili Bicycle Moto-cross je bicikl koji je prilagođen za trke i trikove, a nastao je 1960 po ugledu na kroserice i terenske motore. Ova bicikla je gubila na popularnosti, ali se i iznova vraćala. Popularna je u bajk parkovima jer je praktična za akrobacije zbog malog rama, a zanimljivo je i to da je često vezana za subculture.

Kruzeri

Ove bicikle poneko zove i teretnim biciklama. Reč je o biciklama sa težim ramovima i većim, obično duplim aluminijumskim bandašima. Zanimljivo je da se po Evropi, ovakvi modeli sve više viđaju na gradskim ulicama kao dnevno prevozno sredstvo. U Srbiji i na Balkanu, poslednjih godina, sve su češće ovakve bicikle, a ono što navodi na gnev ljubitelja biciklizma jesu neuređene staze po gradovima, što bi trebalo stalno ponavljati. Kruzeri su “unisex” pa ih nevezano za pol, jednako koriste i muškarci i žene.

0