Izvor: tanjug, b92.net 


 

Puž Aldabra, za koga se verovalo da je jedna od prvih vrsta koje su zauvek nestale kao posledica klimatskih promema, pronađen je nedavno u divljini.

Puž Aldabra (Rhachistia aldabrae), koji je proglašen za izumrelu vrstu pre sedam godina, otkriven je „živ i zdrav“ 23. avgusta na Sejšelima, u Indijskom okeanu. 

Ovaj mekušac, endemska vrsta na koralnom atolu Aldabra, koji je pod zaštitom Uneska, nije viđen na arhipelagu od 1997. godine. 

„Da li smo mogli da živimo bez ovog malenog puža? Gotovo da je sigurno“, rekao je Stjuart Pim, profesor ekologije na Djuk Univerzitetu. 

„Ali, mi zaista ne znamo koja vrsta može da nam bude veoma korisna. Verovatno da je u vreme kada je ispečena prva vekna hleba, neka domaćica izjavila kako mrzi buđ u hlebu i kako bi volela da ona zauvek nestane. A znamo da je naučni naziv za hlebnu plesan penicilin“, naveo je on, prenosi AP.

Tokom istraživanja koje je sprovela Fondacija Sejšelskih ostrva pronađeno je sedam puževa purpuno-ružičastih pruga na ostrvu Malabar. 

„Bio sam iznenađen; niko od članova ekspedicije do tada nije video ovakvog puža. Zaista je zapanjujuće“, rekao je Šejn Brus, mlađi istraživač koji je prvi uočio šarenog mekušca. 

Stručnjaci su potvrdili da je reč o pužu Aldabra nakon što su analizirali fotografije koje su istraživači snimili na Malabaru. 

Fondacija Sejšelskih ostvra je saopštila da je najnovije otkriće ohrabrujuće, jer se verovalo da je puž nestao kao posledica sve ređih kiša na atolu.

„Samo nam vreme može reći da li puževi Aldabra mogu da prežive klimatske promene i porast nivoa mora“, zaključuju iz fondacije. 

Mali puž živi na koralnim ostrvima koja se uzdižu na ugašenom vulkanu u Indijskom okeanu. Atol, koji je takođe dom najveće populacije džinovski kornjača na svetu, pruža brojne mogućnosti za proučavanje evolucije i biodiverziteta. 

Puž Aldabra je nekada u velikom broju naseljavao ova ostrva, ali je početkom sedamdesetih počeo naglo da izumire. Mladunci ovog puža poslednji put su viđeni 1976. godine.

0