Ako razmišljate o zanimljivoj destinaciji za putovanje, želite da vidite nešto neobično i drugačije, pritom volite da upoznajete kulturu drugih naroda – Grad mostova je pravi izbor. Venecija će vas prvo omamiti svojim mirisom na more, prirodu, svežinom, osetićete miris daleke prošlosti i istorije u koju vas vraćaju ulice pune suvenira i obeležja ovog grada.

Venecija je grad u severoistočnom delu Italije, koji dnevno poseti 50 000 turista. Sagrađena je na 118 ostrva i ima 417 mostova. Do 16. veka mostovima su prolazili i konji, pa nijedan nema stepenice. Najpoznatiji je Most uzdaha, za koji mnogi misle da je dobio naziv po zaljubljenim parovima koji su se tu ljubili za vreme zalaska sunca. Međutim, prava istina o poreklu naziva je malo tužnija. Naime, Most uzdaha je povezivao stari i novi zatvor, tako da su mnogi zatvorenici osuđeni na smrt na ovom mostu imali poslednji pogled na slobodu i uzdisali dok poslednji put gledaju okolni svet. Jedan od retkih zatvorenika koji je uspeo da pobegne iz dobro obezbeđenog zatvora je poznati ljubavnik Kazanova. Postoje i dve kopije ovog mosta, u Oksfordu i Kembridžu.

Ukoliko na putovanje idete sa voljenom osobom, ovo je pravo mesto za prepuštanje romantici. Vožnja gondolom je ono što nikako ne smete propustiti, ovo je još jedna autentičnost Venecije. U gradu ima oko 350 gondola, a u toku vožnje gondolijer će vam sigurno ispričati neku zanimljivu legendu vezanu za ovaj grad. Gondola je u proseku duga 11 metara, a teška oko 600 kg. Vaše je samo da se opustite u crvenim sedištima i osluškujete kako talasi udaraju u okolne zgrade. Gondolijer će vam, takođe, sigurno reći da je potrebno da poljubite svog partnera ispod svakog mosta, kako bi vaša ljubav večno trajala.

 Najprivlačnije tačke u Veneciji su Trg Svetog Marka – glavni gradski trg i jedan od retkih trgova na svetu bez motorizovanog prometa i sa prostranom pešačkom zonom. Bazilika Svetog Marka nalazi se na istoimenom trgu i nosi naziv i Zlatna crkva, upravo zbog svog raskoša. Kada uđete unutra, biće vam jasno o čemu govorim. Zidovi su prekriveni pozlaćenim mozaicima, a na jednom zidu nalazi se otprilike 2000 komada dragog kamenja, koji oslikava Isusa i evanđeliste. Odmah uz raskošnu baziliku smeštena je Duždeva palata, koja na najbolji način prikazuje stil venecijanske gotike. Ranije je bila sedište mletačke vlasti, a danas muzej otvoren za javnost. Santa Maria della Salute je građevina koju ćete prvu primetiti dok se brodom približavate gradu. Izgrađena je kao zahvala devici Mariji za prestanak epidemije kuge. Senat je obećao da će sagraditi crkvu posvećenu Majci Božjoj ako se kuga povuče nakon mnogo izgubljenih života, a nakon što se to i desilo, obećanje je ispunjeno.

Kada vam neko spomene ovaj grad, prva asocijacija su vam, verovatno, venecijanske maske. Dok prolazite gradom, možete videti veliki broj raskošnih maski sa bezbroj različitih cena. Postoje tri vrste: Bauta – pokriva celo lice, nema otvor za usta i ima puno pozlate. Može pokrivati samo gornji deo lica, ali ipak prikriva identitet. Moretta – ovalna maska sa crnim baršunom i velom, koju su obično nosile žene prilikom posete samostanima. Larva – uglavnom je bele boje i često se nosi uz šešir i plašt.

 

Kao i svi turistički gradovi, i Venecija se može pohvaliti uličnim zabavljačima, mnogobrojnim i ljubaznim prodavcima, kao i raznim turističkim atrakcijama. Ukoliko ste zaljubljeni i razmišljate kako da iznenadite voljenu/voljenog, Grad mostova je mesto sa kojim sigurno nećete pogrešiti. Samo, ne zaboravite, morate se poljubiti ispod svakog mosta kako biste ostali večno zaljubljeni.

Izvori: poslovnica.net, 24sata.hr, wikipedia.com

Anđelka Đokić

 

0