Prošlo je godinu dana od smrti jednog od najvećih boraca protiv korupcije u Srbiji  i danas se vide ozbiljni pomaci nabolje u borbi protiv te bolesti privrede, ali ne treba zaboraviti veliki doprinos Verice Barać. Smatrali su je hrabrom ženom koja se nije libila uhvatiti se u koštac sa bilo kime ko je zloupotrebio zakon zarad lične koristi.

Biografija

Rođena je 14. juna 1955. godine u Mrčajevcima kod Čačka, gde je završila osnovnu školu i gimnaziju, a u Beogradu je 1980. diplomirala na Pravnom fakultetu i položila pravosudni ispit. Bila je jedan od lidera antiratnog protesta Građanskog parlamenta Čačka za vreme NATO bombardovanja. Učestvovala je u osnivanju Građanskog parlamenta Srbije 2000. godine. Skoro devet godina je bila predsednica Saveta za borbu protiv korupcije. Tri puta se borila protiv raka, prvi put 1996, potom 2000, ali je poslednju borbu, nažalost, izgubila. Preminula je 19. marta 2012. godine.

Uporna borba

Za predsednicu Saveta za borbu protiv korupcije imenovana je maja 2003. godine. Vreme koje je provela u Savetu posvetila je maksimalno borbi protiv korupcije. Nije ustupala ni pred najvećim državnim činovnicima, a redovno je među njima postojala netrpeljivost i razna neslaganja. Njene kritike su retko kada urodile plodom, a bile su upućene vladama svih režima, a redovno premijerima i predsedniku. Često je u svom radu bila sputavana od strane svojih kolega i saradnika, lošim informisanjem ili izbegavanjem. Ali uprkos svemu, uvek je čvrsto verovala u ono što radi i to je bio najveći razlog što se nije predavala do poslednjih dana. Verica je bila jedan ilegalac u zgradi Vlade, sa malo podrške. I kako takav jedan ilegalac može sam da se bori protiv korupcije? Teško i beznadežno, nailazeći na otpor i prepreke od strane pravosuđa i drugih organa. U društvu svojih kolega bila je prihvaćena kao hrabra žena i veliki profesionalac. Dobitnica je Povelje za građansku hrabrost „Dragoljub Stošić“ za 2008. godinu, koju dodeljuju Unija sindikata i Kuća pravde Strazbur, a 2010. godine dobila je nagradu „Osvajanje slobode“, Fonda Maja Maršićević Tasić. Krajem 2011. godine dobila je nagradu „Vitez poziva“ koju nevladina organizacija Liga eksperata (LEX) dodeljuje na Svetski dan ljudskih prava pojedincima koji su se istakli u svojim profesijama.

Nagrada „Verica Barać“

U znak sećanja na Vericu Barać ustanovljena je nagrada sa njenim imenom. Dodeljuje se svake godine pojedincu ili grupi koji su ostvarili značajne rezultate u borbi protiv korupcije. Prvi put nagrada je dodeljena u decembru prošle godine. Priznanje su poneli antropolog Zagorka Golubović i glavni i odgovorni urednik sajta „Pištaljka“ Vladimir Radomirović.

NIKOLA TODOROVIĆ

0