Za video nadzor nije neophodno montiranje sigurnosnih kamera i kompletne opreme. Ukoliko imate Android telefon koji vam nije potreban, možete da ga koristite za osmatranje prostora ili objekata. Sa njim uspostavljate internet vezu sa drugog uređaja ili kompjutera, na bilo kojoj lokaciji da se nalazite.

Korišćenje telefona umesto video kamere popularno je zbog jednostavnosti i niskih troškova –telefon sa Android operativnim sistemom dovoljan je da vidite ko vam je pred vratima, posmatrate parkirani automobil, kućnog ljubimca u drugoj sobi… Roditelji mogu da kontrolišu bebu ili prate kada deca dolaze iz škole, odgovorni radnici da nadgledaju magacin, šefovi pogona osetljive tačke u prozvodnji. Umesto investicije u sigurnosna vrata ili bravu pre odlaska na odmor, na primer, treba razmisliti o postavljanju telefona sa kamerom. Nije neophodno da model bude nov – polovni Android telefoni starijih generacija, koji se povoljno mogu pronaći na tržištu, sasvim su dovoljni.

Kako osmatrati uz pomoć Androida

Za praćenje događaja na udaljenoj lokaciji potrebna su tri elementa: kamera koja snima, prijemnik na kojem posmatrate, i medijum za prenošenje informacija, odnosno video materijala. U našem slučaju, kamera je na telefonu, koji je postavljen tako da ima dobar pregled prostora. Prijemnik je drugi telefon, tablet, laptop ili kompjuter, na mestu gde se nalazite, a podatke ćete primati putem interneta.

Na telefon čiju kameru koristite za nadzor moraćete da instalirate odgovarajuću besplatnu aplikaciju iz Google Play prodavnice. Njega, zatim, povezujete na kućni (ili kancelarijski) Wi Fi ruter, tako da je, praktično, non-stop u funkciji. Ukoliko ste odsutni duže vreme, ne možete se osloniti na bateriju – potrebno je da telefon bude na punjaču uključenom u struju. Za pristup kameri sa drugog udaljenog uređaja biće potrebno, u najvećem broju slučajeva, i da znate IP adresu.

Aplikacije, najpopularnijih osam

Evo pregleda aplikacija neophodnih za video nadzor Android telefonom, koje su besplatne, imaju najveći broj preuzimanja, i najbolje ocene korisnika.

  1. Web of Cam koristi i prednju i zadnju kameru Android telefona da otkrije pokret. Čim se pokret dogodi, aplikacija šalje SMS ili e-mail poruku sa slikom. Nivo osetljivosti na pokret se može podešavati, a u praćenju “uživo” korisnik se može prebacivati između prednje i zadnje kamere. Upotreba dodatnog osvetljenja, noćnog moda kada je u prostoriji mračno, prenos glasa, čuvanje video materijala sedam dana i njegovo šerovanje, deljenje pristupa kameri sa više lokacija… neke su od karakteristika kojima se ova aplikacija preporučuje.
  2. Home Security Camera aplikacija za Android poznata je pod imenom Alfred. Može da se instalira na više kamera, koje se mogu pratiti sa više lokacija istovremeno. Veza se uspostavlja brzo, za samo 1-3 sekunde, oštrina snimka može da se podešava…
  3. IP Cam Viewer Lite ima osnovnu i Pro verziju za koju je potrebno platiti. Ova aplikacija koristi se za više od 1500 uređaja, uključujući video-rikordere, IP kamere, veb kamere, podržava različite protokole, kodeke, grupisanje kamera, ima eksport-import funkciju, pasvord zaštitu…
  4. IP Webcam pretvara kameru na Android telefonu u mrežnu kameru sa višestrukim opcijama, uz punu video i audio podršku, zvučni alarm prilikom detekcije pokreta, reagovanje na zvuk…
  5. WardenCam je aplikacija namenjena Android i iOS uređajima i ima jedinstveno i veoma jednostavno rešenje. Dovoljno je instalirati program na dva telefona, a zatim se ulogovati na isti G-mail nalog kao „camera“ i „viewer“. Obezbeđen je alarm u slučaju pokreta, unapred vremenski zakazano nadgledanje, čuvanje materijala u Dropbox-u, ultra kvalitetni video i audio zapisi…
  6. TinyCam Monitor je još jedna aplikacija sa osnovnom i Pro varijantom, namenjena najširem obuhvatu različitih vrsta uređaja, uključujući mobilne telefone. Različiti kodeci i protokoli, P2P podrška, šerovanje, digitalni zum, foto-snimci… dostupni su i u besplatnoj opciji.
  7. Camera ICS poboljšava osobine kamere na Android telefonima i dodaje im nove video i foto funkcije – ovu aplikaciju je korisno imati na telefonu koji se upotrebljava za nadzor.
  8. IP Cam Remote posebno naglašava dodatak dvosmerne audio funcije, koja se može uključivati i isključivati po želji. U meniju se mogu izabrati različite opcije kao što su privremeno deaktiviranje e-mail obaveštenja, zumiranje, podešavanje osvetljenosti i kontrasta scene koja se prati…

Na kraju, imajte u vidu da sve što je napisano za smart telefon – važi i za tablet sa instaliranim Android sistemom i kamerom.

Telefoni i tableti sa operativnim sistemom iOS (iPhone, iPad) imaju identične mogućnosti, i slične aplikacije, koje pomažu da se Apple smart uređaji korise za video nadzor.

5