U organizaciji ambasade Švedske u Srbiji, Mladih ambasadora i Start Up centra, u Nišu će 18. marta od 10.30h biti održana VikiGap radionica, onlajn uređivačko takmičenje. Učesnici će imati priliku da budu urednici najveće internet enciklopedije i deo globalne akcije o rodnoj ravnopravnosti na internetu.

Svi koji se prijave za radionicu imaće mogućnost da budu obučeni od strane iskusnih Viki ambasadora kako da budu deo velike međunarodne Viki zajednice i kako da svojim člancima doprinesu da se znamenite žene Niša i južne Srbije nađu na Vikipediji. Tema Viki radionice u Nišu je „Znamenite žene Niša i južne Srbije – liderke u senci“.

„Osim osnovnih pravila uređivanja Vikipedije, učesnici će biti upoznati sa korisnicima koji postoje, njihovim zadacima i doprinosom. Nakon serije kratkih predavanja koja će im omogućiti da stvore jasnu sliku o važnosti ovog volonterskog projekta, imaće priliku da se i sami oprobaju u ulozi urednika i da svojim prisustvom i trudom pomognu da se rodni jaz smanji i da njihova komšinica, rođaka ili poznanica, žena koja je učinila mnogo za oblast nauke, kulture, tehnike bude deo najveće onlajn enciklopedije“ kažu organizatori

Uređivačka Viki radionica biće održana u Start Up centru na Elektronskom fakultetu u Nišu. Za prijavu učešća potrebno je popuniti formular.  

Vikipedija je najobimnija svetska  enciklopedija na internetu sa najvećim brojem korisnika. Sadržaj članaka na Vikipediji utiče na informisanost i znanje njenih korisnika. Ipak, na Vikipediji izostaje ravnoteža u pogledu broja članaka o muškarcima i ženama. Devedeset odsto sadržaja na Vikipediji kreiraju muškarci i broj članaka o muškarcima je četiri puta veći nego o ženama.

Tokom 2018. godine, uređivački maratoni i Viki radionice održane su u 54 zemlje, što je rezultiralo sa više od 13.000 novih članaka na 30 jezika na Vikipediji.  Ti članci su, posle godinu dana, dosegli do 57 miliona pregleda. Time je više od 1800 učesnika-Viki urednika doprinelo da se zastupljenost žena poveća na Vikipedijii.

 

0