Da li ste nekada pri boravku u nekom mestu imali osećaj da vas to mesto raširenih ruku „grli“ i pruža osedaj mira i spokoja? Da u vazduhu osećate miris dobrodošlice i pripadnosti? Da imate utisak da ste našli svoje mesto pod suncem, svoju oazu?

Vlasotince se nalazi u Jablaničkom okrugu, na 60km udaljenosti od Niša i na 288km udaljenosti od Beograda. Prema arheološkim nalazištima izveden je zaključak da je Vlasotince bilo naseljeno još u dalekom vremenu vizantijsko-rimske civilizacije. Danas broji preko 15 hiljada stanovnika. Najveći  vodeni tok na ovom području je reka Vlasina koja nije značajna samo zbog hidrografskih karakteristika već i po tome što ovom gradu daje mnogo više. S obzirom na to da protiče kroz sam centar grada veoma doprinosi i njegovoj estetici a u letnjim mesecima mu daje karakter pravog turističkog mesta. Na reci je sagrađena brana za odbranu od poplava koju danas meštani koriste za pregrađivanje reke u letnjem periodu godine i na taj način stvaraju jezero pogodno za kupanje. Pored jezera nalazi se plaža sa suncobranima od trske, kao i uređeno šetalište sa kafićima. Tokom godine ovaj gradić je miran, dok tokom leta pokaže svu svoju živost i čari. Vrele temperature sa osvežavajućom vodom Vlasine, muzikom i dečijom grajom čine idealnu kombinaciju za jedan letnji dan, kako za meštane tako i za posetioce koji dolaze iz obližnjih mesta, ali i iz udaljenih gradova. Lepotu doživljaja upotpunjava i pogled na okolne prirodne lepote. Mesečinom obasjano Vlasotince je podjednako lepo kao i pod sunčevim zracima. Noćni provod je bogat i sadržajan, a ljudi su veseli i gostoljubivi. Nadomak Vlasotinca smešteni su lokaliteti „Pukli kamen“ i „Čarobna dolina“.

Vlasotince čuva neotkrivene lepote i ima neverovatan potencijal za razvoj turizma. Najvažnije od svega je to što ima dušu, toplinu i srdačnost i to što se pri svakom odlasku željno isčekuje novi dolazak.

 

Marija Savić

 

Izvori:

http://sr.wikipedia.org/sr

http://www.vlasotince.org.rs/portal/

0