Vranjska Banja se nalazi na jugu Srbije, 12km od Vranja i jedna je od najstarijih banja u Srbiji. Temperatura vode je 96°C pa se smatra najtoplijom banjom  u Evropi. U njoj se nalazi poznato lečilište reumatskih oboljenja. Banju okružuju obronci planina Besne kobile i Velikog Peštera obrasli zelenilom. Visovi koji su obrasli šumom i rastinjem štite Banju od jakih i hladnih vetrova. Leta su vrlo prijatna, sa toplim danima i svežim noćima.

Banja je pre svega organizovana kao zdravstena ustanova s obrzirom na to da voda koja izvire u sebi sadrži velike količine sumpora i gvožđa pa je dijapazon bolesti koje se tamo leče veliki. Međutim za sve one koji u Banju odu radi razonode tu su bioskop, biblioteka, sportski tereni i prostrani park za odmor i šetnju. Posetioci za šetnju koriste serpentinske staze koje vode do „Hladnih voda“ na susednom šumovitom brdu. Ispred centra za rehabilitaciju nalazi se uređeni park u čijem centru se nalazi izvor vrele vode koja zbog sumpora ima manje prijatan miris, ali to ne utiče na posetioce da se dive ovom mestu. Sa planine Besne kobile prostire se vidik na južnomoravsku kotlinu, a tu postoji i planinarski dom i izvrsni tereni za planinarenje i skijanje pa svi koji uživaju u prirodi, a došli su u Banju sa ili bez razloga moraju da posete i ovu planinu.

Predstavnici ove opštine nisu zaboravili ni na mlade koji žive ili vole da posećuju Vranjsku Banju, pa se za njih ali i za sve ostale od 1963. godine svakog leta organizuje turističko-kulturna manifestacija „Dani karanfila“ koja predstavlja nastavak Banjskog sevdaha. Traje tri dana, počinje „budilicom“ uz zvuke trube, a završava se izborom za najlepšu devojku koja nosi titulu „Karanfil devojče“. Nekada je pobednica bila ona devojka koja sakupi najviše karanfila od publike, a danas tu odluku donosi žiri. Karanfil je cvet koji ukazuje na simbol ljubavi, prijateljstva i plodnosti. Ova manifestacija obuhvata i nastupe folklornih društava, duvačkih orkestara, estradnih umetnika, šahovski turnir, degustaciju starih jela…Manifestacija u suštini predstavlja promociju ženske lepote juga. Ove godine se održava u prvoj nedelji jula, a organizatori najavljuju veliku posećenost i dobar provod. Ne propustite uživanje u lepoti mladih devojaka sa juga. Vidimo se u Banji.

 


Maja Mitić

 

Izvori: srbija.travel, vranje.org

0