Kako je mnogi zovu, kraljica banja je idealna za beg od svakodnevne vreve. Vrnjačka Banja je jedna od najlepših destinacija naše zemlje. Ona je najveće i najpoznatije banjsko lečilište u Srbiji. Nalazi se u centralnoj Srbiji, na obroncima planine Goč i u dolinama Vrnjačke i Lipovačke reke.

Čim stignete, domaćini će Vam preporučiti da odmor počnete antistres turom, koja podrazumeva vožnju fijakerima od Mosta ljubavi kroz živopisni vrnjački park. Nekada su tim stazama šetali Ivo Andrić, Maksim Gorki, Desanka Maksimović, koji su dobili i svoje klupe u parku. Most ljubavi je mesto gde se na katancima ispisuje sopstveno ime i ime voljene osobe, datum i poruka, katanci se zaključavaju za ogradu mosta, a ključići bacaju u potok. To je mesto gde se zaljubljeni zaklinju na večnu ljubav i gde opijeni čudnim banjskim mirom slušaju priču o nesrećnoj ljubavi učiteljice Nade i sprskog oficira Relje. Običaj je jedno vreme bio zaboravljen, sve dok  Desanka Maksimović nije čula za ovu priču i napisala pesmu Molitva za ljubav i tada je nastavljena tradicija vezivanja ljubavi. Na ovom mestu se svake godine na Dan zaljubljenih održava takmičenje Poljubi me.

U blizini se nalazi i Japanski vir, mesto u kome vlada mir i tišina, o kojoj stanovnici gradova mogu samo da maštaju. U samom centru se nalazi i maskota banje – vrabac Gočko. On je nezaobilazno mesto za predah tokom šetnje banjom, a nasmejana lica i pogledi upereni u  maskotu, odmah će Vas osvojiti koliko i sam nasmejani Gočko. Ako nemate sliku pored vrapca, kao da niste ni bili u Banji. Vrnjačka Banja ima veoma dugu lečilišnu tradiciju. Najbolji dokaz za to je Rimski izvor tople mineralne vode. Prema legendi, koristili su ga još Rimljani. Danas je iznad izvora postavljena staklena piramida, kao jedno od obeležja banje.

Vrnjačka Banja raspolaže sa sedam mineralnih izvora čija su imena Topla voda, Snežnik, Borjak, Slatina, Beli izvor, Jezero i Vrnjačko vrelo. Topla voda, Snežnik, Slatina i Jezero se koriste za primenu banjske, balneološke terapije. Najstarija i najpoznatija voda u ovoj banji je Topla voda. Nalazi se u samom centru. Voda sa ovog mineralnog izvora je bezbojna, prozračna, bogata natrijum hidrokarbonatom, ima prijatnan ukus i svi je rado piju. Flaširana voda Vrnjci potiče upravo iz Vrnjačke banje. Preporučuje se za lečenje šećerne bolesti, čira želuca i dvanaestopalačnog creva, hroničnih oboljenja pankreasa, bolesti žučne kese i žučnih puteva, za lečenje oboljenja organa za varenje, oboljenja jetre, bubrega i mokraćnih kanala i za lečenje reumatskih i koštano-zglobnih oboljenja. U Vrnjačkoj banji se nalazi i centar za lečenje i rehabilitaciju Specijalna bolnica MERKUR.

Vrnjačka Banja i njena okolina se odlikuju velikim brojem atraktivnih lokacija koja možete posetiti. Pruža Vam mogućnost da uživate u lepoti manastira, crkava, tvrđava, istorijskih spomenika, planinskih iztetišta, kao i   vinograda. Možete otići do Žiče, Ljubostinje, a oni malo ambiciozniji se mogu uputiti do Magliča, Gradca, Studenice, kao i do Goča. Za sve one koji više vole sportski ribolov, 10 km od Vrnjačke Banje nalaze se Podunavačke bare, gde se održavaju i sportska takmičenja. U letnjim mesecima manifestacije poput Vrnjačkog karnevala Vrnjačke kulturne svečanosti, Festivala meda i mnoge druge, a često se ogranizuju i razni koncerti, izložbe, književne večeri..

Vrnjačka Banja je idealan izbor za vikend ili kratak odmor. Uživajte sa izabranom osobom u prijatnom ambijentu, okruženi lepotom prirode Vrnjačke Banje, osećaj koji ćete zauvek pamtiti i koji će Vam ostati u pamćenju.

 

Biljana Vasiljević

 

 

Izvori:

http://vrnjackabanjasrbija.rs/

http://evrnjackabanja.com/vrabac-gocko/

http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%92%D1%80%D1%9A%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B0_%D0%91%D0%B0%D1%9A%D0%B0

 

 

0