Prva asocijacija pri pomenu Vršca jesu Vršački vinogradi i vino, ali i velelepne katedrale i stare zgrade koje ostavljaju bez daha sve posetioce. Vršac se nalazi u Juznobanatskom okrugu i jedan je od najstarijih gradova u Banatu. Leži u podnožju Vršačkih planina.

Vršac posetiocima nudi trenutke razonode i odmora, a svakako spada u gradove koji predstavljaju atraktivnu turističku destinaciju.  Najveće znamenitosti grada su:

Vršačka kula koja potiče još iz XV veka čiji se ostaci izdižu na visini od 399m nadmorske visine. Nalazi se na Vršačkom bregu iznad grada i vidljiva je iz svakog dela grada.

Vladičanski dvor je dvor  vladike banatskog. To je najvelelepnija građevina u Vršcu i ujedno je i Spomenik kulture od izuzetnog značaja. Zdanje je izgrađeno između 1750. i 1757. godine.

Katedrala sv. Gerharda , rimokatolički hram sagrađen je 1863. godine. Enterijer hrama bogato je opremljen izrezbarenim nameštajem, ukrašen zidnim i oltarskim slikama, vitražima i skulpturama.   Vršačka katedrala je jedna od najlepših i najvećih katoličkih crkava na ovim prostorima. Nalazi se u širem centru grada. Tu su još i Gradski muzej, rodna kuća Jovana Sterije Popovića, sportska dvorana „Milenijum“ itd.

Vršac  je grad koji će očarati sve ljubitelje građevinske umetnosti ali i sve one koji vole da  uživaju u ukusu  dobrih  vina. Prvi pisani podatak o vršačkom vinu potiče iz 1494. godine.  Vršačko vinogorje je bilo među najvećima u Evropi i prostiralo je na 10.000 ha. Značaj vinogradarstva za vršački kraj ogleda se i u činjenici da je, od 1804. godine, vinova loza sastavni deo grba grada Vršca.

U istorijskom objektu, kući Jovana Sterije Popovića, nalazi se jedinstven vinski podrum – Kuća vina Rab. U prelepom ambijentu podrumskih sala, Rab gostima nudi vinsku kartu sa preko 160 različitih vina iz celog sveta. Uz domaće proizvođače, ovde možete probati odlična Francuska, Italijanska, Čileanska, Grčka, Španska i mnogo drugih vrsta vina koja potiču iz različitih krajeva od Amerike do Australije. Ukus vina poboljšavaju odgovarajuća jela koja su u ponudi uz sirnu kartu sa preko 40 vrsta sireva iz Italije i ostatka sveta.

Vršac je nemoguće opisati rečima, treba  ga  lično doživeti i videti ali je ovo dovoljno da poželite da odete i da osetite čari Banata.

 

 

Maja Mitić

 

0