U nedelju rano ujutru, proglašen je pobednik 48. Gitarijade. Demo bend ,,Holographic Human Element’’ iz Travnika (BIH) pobednik je 48. Gitarijade u Zaječaru po odluci sedmočlanog Internacionalnog stručnog žirija! Najbolji demo bend ovogodišnjeg festivala proglašen je prošle godine najperspektivnijim bendom u 2014. godine od strane najvećeg muzičkog portala u Bosni i Hercegovini, muzickazona.ba.

S obzirom na internacionalni karakter ovogodišnjeg festivala, a kako bi se podstakla domaća scena, ove godine uvedena je i nagrada Pobednik 48. Gitarijade sa područja republike Srbije. Ovu nagradu osvojio je bend ,,D ZOO’’ iz Subotice. Glas  publike je oduvek najvažniji, a publika je odlučila da svoj glas da bendu ,,Meda Vuk i Sandokan” iz  Petrovca na Mlavi. Nagrada Ilustrovane Politike za najboljeg gitaristu otišla je Nenadu Stojkoviću iz benda ,,Meda Vuk i Sandokan”.

Poslednje veče nastupa na Kraljevici otvorio je bend zaječarski bend HUTI OTA TRE. Domaćini su razdrmali publiku i najavili žestoko veče, a nakon njih je nastupio ovogodišnji rokonačelnik Gitarijade, Bruno Langer sa svojim bendom ,,Atomsko sklonište’’. Dodatno animirani od strane publike, održali su pravi čas hard roka mlađim generacijama muzičara, a nizali su se hitovi iz osamdesetih do današnjice.

Nakon ova dva benda, nastupio je takmičarski deo programa i drugo polufinalno veče. Kao i do sada, publika se u međuvremenu rasula, ali kvalitetni zvuk sa bine nije izostao. Jedino su se pojedinci žalili na ozvučenje, ali je to ubrzo ispravljeno. Usledila je i mala promena u rasporedu revijalnih bendova, s obzirom da je nastup YU grupe počeo umesto benda Đorđa Davida, Death Saw-a.

Bio je toš jedan performans za pamćenje, dodatni čas rokenrola. Jelići i ostatak benda preneli su fantastičnu energiju, publika je nakon svake njihove pesme oduševljeno otpozdravljala muzičare. Posle njihovog nastupa, nije bilo ravnodušnih a tek je trebalo proglasiti pobendika ovogodišnje Gitarijade. Kao što je na početku teksta rečeno, to je bosansko-hercegovački sastav HHE iz Travnika. Kada je završeno sa proglašenjem i ostalih pobednika, nastavljen je revijalni deo.

Prva grupa u nastavku bila je The Dibidus iz Beograda. S obzirom na odlaganja zbog kiše, originalnog bubnjara iz ovog benda zamenio je Marko Milivojević iz nekadašnje formacije EKV-a. Atmosfera je bila dodatno zagrejana hitovima  grupe Familija. Nakon raspevavanja iza bine, nastupio je Đorđe David sa svojom grupom Death Saw. Oni su najviše pozdravljeni na pesme nekadašnje Generacije 5. Za kraj su nastupili momci iz Mortal Kombat benda, privevši 48. Gitarijadu kraju na najbolji mogući način.

 

Darko Stojković 

 

 

0