Onima koji se prvi put nađu u Pragu može biti veoma čudno da većina krčmi i gostionica zatvara uveče oko 10-11, a najkasnije do 12 sati. Ovo rano zatvaranje vodi poreklo još iz srednjeg veka, kada se zvonom pivskog zvona tačno u 10 sati uveče označavao da se mora prekinuti točenje piva.

Nakon zatvaranja skoro svih pivnica, veoma je teško naći neko mesto na kome se može nastaviti zabava u kasnim noćnim satima. Jedino se u bifeima Vencel trga i nakon ovog vremena može naručiti pečena kobasica uz točeni Budweiser (iako samo u plastičnim čašama). Meštani ne vole naročito ove bifee i nazivaju ih samo „ruski Mc.Donald’s“.

Većina ovih bifea je zatvorena 2013. godine, ali je ipak ostalo nekoliko, koji i dalje privlače veliki broj posetilaca.

U starijim pivnicama se često može desiti da konobar posluži gosta sa pivom, bez toga da je on naručio, jer pretpostavlja da je gost navratio u pivnicu kako bi popio jedno dobro pivo. Takođe je veoma čest slučaj i to da konobar natoči pivo u još neispražnjenu kriglu. Ovaj gest treba ceniti, a prema bontonu, ako gost ne želi više da pije treba da stavi podmetač krigle na samu kriglu.

Nije redak slučaj da se u ovim pivnicama može birati od nekoliko vrsta piva, ali je svakako najbolje uvek odabrati onu vrstu, koju i meštani preferiraju, jer oni sigurno znaju šta je najbolje.

U proteklih nekoliko godina su otvorene brojne pivnice (Beer Museum I-II., Zlý Časy, Pivní mapa, Kulový Blesk, U Vodoucha, Pinta pivní steakhouse, Pivovarský klub ili První Pivní Tramway) u čijoj ponudi se neretko nalazi nekada čak i 20 različitih kvalitetnih točenih piva. Cene ovih piva variraju od pivnice do pivnice i najčešće zavise od količine alkohola, koje sadrže u sebi. Najmanje alkohola sadrži marka piva Staropramen, a najpristupačniju cenu imaju Kozel i Gambrinus, dok su Krušovic i Budweiser ubrajaju u skuplja piva.

Ako se želi probati neko novo pivo ili hrana po mnogo povoljnijoj ceni, svakako se preporučuje da se biraju ona mesta, koja se ne ubrajaju u mesta namenjena za turiste.

U slučaju kada se obilaze ova mesta, veoma je bitno pridržavati se određenih pravila, naročito vezanih za stolove stalnih gostiju, koji se obično nalaze u blizini mesta gde se toči pivo, pa ih treba izbegavati.

Ne treba se takođe iznenaditi u vezi načina dostavlja računa. Obično se na papiriću pišu „x“-ovi za svaku kriglu piva, a za svako naručeno jelo se piše njegov skraćeni naziv. Kada gost želi da plati, samo se saberu cene na istom tom papiru.

Češku kuhinju karakterišu dosta jaka i teška jela, koji se savršeno uklapaju sa pivom. Oni koji posete Prag, svakako treba da izbegavaju restorane brze, ulične prodavce kebaba, italijanske picerije i kineske restorane i da krenu za potragom restorana u kojima se nude tradicionalna češka jela, koji omogućavaju otkrivanje brojnih poznatih, ali još neotkrivenih ukusa.

Izvorni link:  http://netkonobar.com/

0