Na poslednjoj, petoj večeri Urban Fest-a odigrane su još dve predstave: Ukroćena goropad i Zajednički stan, a potom je u zvaničnoj ceremoniji dodele nagrada za glumačko ostvarenje festivala proglašena predstava „Svinjograd“ Dramskog studija iz Kragujevca.

Publika je prvo imala prilike da uživa u Šekspirovom delu, uz predstavu Ukroćena goropad, u režiji Ljubenović Jovana, a u izvođenju Studija BIS iz Beograda. Glumci Adriana Joksimović, Tamara Erdeljanov, Nemanja Mjedenjak, Nemanja Bajić, Miloš Sarić, Milan Milošević, Ivan Popara i Irina Stojanović su na scenu doneli duh 16-og veka.

Uspeli su da, na zanimljiv način, publici prikažu ukroćivanje okrutnog ženskog srca  i da ljubav stave iznad svega.

Na kraju su uz pesmu Rijane „We found love“ u obradi 2Cellos-a, svi sa pozornice uskliknuli: „Ljubi!“

Nakon pauze, na red je došla predstava u revijalnom delu „Zajednički stan“ u izvođenju neformalne grupe „Pera Detlić“ iz Kuršumlije. Glumačka ekipa je, kroz jednu zanimljivu priču, publiku nasmejala do suza. Prikazali su da u jednom stanu mogu živeti različiti profili ljudi, i da neočekivano, kroz svađu, prepirke, ljubav, postanu jedna velika porodica.

Posle druge predstave usledila je dodela nagrada. Aleksandar Mihailović, umetnički direktor festivala,  izašao je na pozornicu i dodelio nagrade u pet kategorija:

Za najbolju žensku epizodnu ulogu: Julija Petković – „Stend ap Serbie“

Za najbolju mušku epizodnu ulogu: Miloš Sarić – „Ukroćena goropad“

Za najbolju mušku glavnu ulogu: Rok Radiša – „Ja imam talenat“

Za najbolju žensku glavnu ulogu: Sara Simović – „Svinjograd“

Gran pri „Ćele Kula“ – Za najbolje glumačko ostvarenje festivala: Ansambl predstave Svinjograd.

Potom je Mihailović poručio da želi da zadrži duh festivala i da ga, uz dobre predstave produži. Ovogodišnji Urban fest je zvanično zatvorio Miroslav Miša Jović, direktor SKC-a. On se zahvalio publici, gostima iz drugih gradova i pritom pozvao sve da naredne godine dođu na 11. Urban fest, kada će biti obeležen i jubilej – 55 godina postojanja Akademskog pozorišta u Nišu.

 

 

Aleksandar Dimitrijević

Foto: Nenad Stojnev ( Malaga photography)

0