Četvrto i ujedno i poslednje veče ovogodišnjeg Nišville festivala otvorio je srpski bend Fish in Oil i najavio sjajnu atmosferu.

Nakon toga natupio je japanski džez gitarista Nobuki Takamen zajedno sa Toshiyuki Tanahashijem koji je svirao kontrabas i Naoki Alkawom na bubnjevima. On je jedan od retkih gitarista na aktuelnoj džez sceni koji je uspeo da tehnički nadgradi autorsku bap tradiciju na originalan način i to i predstavi publici. Toshiyuki je odgovorio na neka od naših pitanja:

Da li ti se sviđa što si ovde?
Hm, da li mi se sviđa, sviđa mi se Niš zbog sjajnih ljudi i zato što je lep veoma lep grad.

Kako ti se sviđa Nišville?
Da, definitivno da.

Jesi li se lepo proveo ovde?
Da da, jako lepo.

Da li ćeš doći ponovo?
Nadam se da hoću.

Daniel Marques trio iz Brazila koji je nastupio nakon Nobukija, doneo je malo džez latino ritma nišvilskoj publici, ali ono što je definitivno oduševilo sve prisutne na Nišvillu jeste američka pevačica nigerijskog porekla Iyeoka Okoawo.

Iyeoka je na nastup izašla u farmaceutskom, belom mantilu iz razloga što je ona završila farmaceutsku školu, i objasnila da njeno ime na nigerijskom znači – želim da budem poštovana. Publiku je očarala svojom muzikom koju predstavlja fuzija džeza, bluza, fanka i gospela. Dok je pevala pesmu Happily ever after Iyeoka je kroz smeh pustila suzu, kao i veći deo ženske publike. Sa njom su svi pevali njeno „one hit wonder“ kako je ona rekla „Simply falling“ sa upaljenim upaljačima. Za kraj uspeli smo da porazgovaramo sa njom i evo njenog mišljenja:

Da li ti se dopada Srbija?
Da,oduševljena sam.

Da li te se dopada Nišville?
Obožavam ga, predivno je!

Kako si zadovoljna reakcijama publike?
Publika je bila neverovatna, mi se hranimo njihovom energijom a oni našom i to čini nastup onakvim kakav je i večeras bio.

Imaš puno pozitivne energije u sebi i odlično je prenosiš na publiku.
Hvala ti puno, publika meni daje tu energiju.

Hoćeš li doći ponovo u Srbiju?
Naravno da hoću, bilo mi je prelepo.

Nakon Iyeoke stigle su i zvezde večeri The Original Blues Brothers bend koji su jedna od najpoznatijih ritam i bluz postava na svetu. Svojom muzikom su popunili svako prazno mesto na ovogodišnjem Nišvillu. Zbog dobre atmosfere koju su napravili publika ih je više puta pozivala nazad na stage, a oni su svakoga puta odgovarali novom pesmom.

Ovogodišnji, dvadeseti po redu Nišville, zatvorio je niški ska/reggae/punk band Proces koji je razmrdao publiku i ugrejao svojim brzim ritmovima sve prisutne.

Svi znamo da je Nišville festival koji opstaje pre svega zbog velikog broja volontera, pa evo šta je rekao Slobodan Miljković o  njegovom iskustvu i Nišvilu:

Ja sam volonter na Nišville jazz festivalu u sektoru ketering. Motiv prijavljivanja za Nišville mi je bio pre svega odlična muzika, druženje sa prijateljima, pošto sam učestvovao i na prošlom Nišville festivalu kao volonter, a takođe i upoznavanje novih ljudi. Pored toga motiv mi je bio i svest o pomoći Nišville zajednici. Na festivalu je atmosfera odlična kako muzička tako i između volontera, organizacija je takođe odlična, svaki sektor odlično obavlja svoj posao i nadam se da ću i sledećih godina biti u mogućnosti da učestvujem kao volonter Nišville festivala.


Četiri dana dobre muzike, zabave, izvrsnih umetnika i nezaboravnog provoda, nadajmo se da će i sledeće godine Nisville biti na ovom nivou, i da će još jednom pokazati da je najbolji muzički jazz festival na balkanu.

 

Anđela Laban

Foto: Nenad Stojnev ( Malaga photography)

 

0