U subotu uveče je u sali Niškog simfonijskog orkestra održano četvrto i ujedno poslednje veče festivala STONE UPON STONE. Nastupali su gostujući sastavi One Trick Pony i Eyebrow.

Prvo je na scenu izašao sastav norveškog benda One Trick Pony. Niškoj publici su predstavili svoje kompozicije koje se kreću od liričnih nordijskih melodija do energetskog svinga i eksplozivnih ritmova. Na nagovor publike, tročlani sastav One Trick Pony benda je odsvirao još jednu kompoziciju, a publike ih je nakon bisa nagradila velikim aplauzom.

One Trick Pony nastupa u sledećem sastavu: Ivan Blomqvist za klavirom, Bjorn Marius Hegge za kontrabasom, i za bubnjevima Udi Shlomo. Bend je oformljen 2012. godine,  od samog početka karijere je imao svoj stil i zvuk. Do sada su svirali širom Skandinavije, od čega su najznačajniji nastupi na Oslo i Trondhajm džez festivalu.

Nakon petnaestominutne pauze, na scenu je izašao duo Eyebrow iz Velike Britanije, čija muzika predstavlja mešavinu filmske muzike, uticaja trip hopa i bi-bapovskih improvizacija. Uživo improvizovanje ovog dua je publika imala prilike da čuje na poslednjoj večeri, a sudeći po aplauzima, dopalo im se.

Eyebrow čine Pit Džadž , koji svira trubu, i Pol Vidžens, za bubnjevima. Muzika ovog dua ocenjena je navišim ocenama od strane relevatnih i vodećih džez medija širom sveta – BBC, All About Jazz, Critical Jazz, Independent… Pit Džadž je osvajač BBC džez nagrade sa sastavom Get the Blessing, a Pol Vidžens je nastupao sa kultnim sastavima Blurt and Grand Drive.

Neformalni kraj festivala bio je rezervisan  za zvuk sa gramofonskih ploča. U džez kafeu „Truba“ na programu „Popločavanje“ muziku sa vinila birao je Zoran Cekić – DJ Ceka.

 

Aleksandar Dimitrijević

0