U utorak je  u prostorijama Niškog filharmonijskog orkestra održano  treće koncertno veče jubilarnog NIMUS-a.

Niški trio Anima i kamerni orkestar Končertante kao i Vladimir Vezenković (oboa) nastupili su pod dirigentskom palicom Hoze Luisa Granados Martineza, mladog internacionalnog dirigenta iz Španije.

Hoze Luis Granados Martinez je studije završio na Konzervatorijumu Sveta Kikilija u Rimu, a usavršavao se na univerzitetu u Madridu i Valensiji. Na Internacionalnom takmičenju mladih dirigenata u Firenci nagrađen je za najboljeg dirigenta 2012. godine, a takođe je po pozivu Međunarodnog festivala Nove muzike(FIMN), u Buenos Airesu, dirigovao Festivalskim orksetrom.

10754745_973336016015240_1248446180_o

Trio Anima je otvorio treće veče NIMUS-a. Ovaj trio osnovan je u Nišu 2003. godine i čine ga Mr Aleksandra Ristić (mecosopran), Ana Veličković Igić (flauta) i Ingrid Janković (klavir), profesori FU u Nišu.

Kameni orkestar Končertante FU u Nišu postoji od njegovog osnivanja i radi u okviru predmeta Orkestar kao gudački sastav. Ovaj orkestar održavao je godinama unazad koncerte na najpriznatijim našim a i internacionalnim festivalima. Ove godine Končertante je odabran da bude učesnik Boljšoj Festivala na Mokroj Gori u Drvengradu pod umetničkim vođstvom Emira Kusturice.  Inače, dirigent ovog sastava je prof. mr Milena Injac.

Program
koji je veliki broj Nišlija sinoć odslušao i ispratio gromoglasnim  aplauzom i oduševljenjem bio je sastavljen od osam kompozicija različitog stilskog karaktera: Brajan Martinez-Pesme Girondas, Andrea Ferante-Vetar piše, Klaudija Montero-Uglovi Buenos Airesa, Tatjana Milošević Mijanović-Susret, Elajn Fajn- Duboko spavanje, Ptica u pozlaćenom kavezu i U zlatnoj sobi, Miodrag Mladenović-Pred vratima večnosti, Serđo de Oliveira- Svita za gudače i Dragan Tomić- Odjek vremena.

Četvrti  koncert ovogodišnjeg NIMUS-a biće održan u četvrtak, 6. novembra.


Anđela Laban

 

Foto: Nikola Aranđelović

0