Izvor: studentskizivot.com 


 

Stiv Džobs, jedan od tvoraca kompanije Apple, ostao je zapamćen kao jedna od najuticajnijih ličnosti našeg doba i jedan od trendsetera u industriji računara. Džobsa možemo jedino opisati kao apsolutnog genija, velikog inovatora i vizionara, čoveka koji nam je ostavio mnogo više od Apple proizvoda. Ukoliko vas ovaj mistični „čudak“ intrigira i želite da otkrijete više o njegovom životu i radu, toplo vam preporučujemo biografiju Steve Jobs-a, delo Voltera Ajzaksona.

Ukoliko još niste pročitali ovo delo ili, pak, nemate vremena, mi vam predstavljamo nekoliko Džobsovih inspirativnih citata koji nam mogu poslužiti kao mudre životne lekcije.

Ključ je u jednostavnosti

„Jedna od mojih mantri je oduvek bila usredsređenost i jednostavnost. Jednostavno može biti teže od složenog. Moraš raditi mnogo da bi tvoje razmišljanje dostiglo bistrinu koja će ga učiniti jednostavnim. Na kraju je vredno truda zato što kad to dostigneš možeš pomerati planine.”

Radi ono što voliš i neka te rad ispuni

„Tvoj rad će ispuniti veliki deo tvog života i jedini način da budeš potpuno zadovoljan jeste da radiš ono što smatraš fenomenalnim. Jedini način da radiš fenomenalan posao jeste da voliš ono što radiš. Ako to još nisi pronašao nastavi da tražiš. Nemoj da staneš.”

Tajna kreativnosti leži u spoznaji

„Kreativnost samo povezuje stvari. Kada upitate kreativne ljude kako su uradili nešto oni se osećaju pomalo krivim, jer oni to zapravo nisu uradili, samo su spazili nešto.  Posle nekog vremena i to im je očigledno.”

Tvoje srce zna šta želiš

„Tvoje vreme je ograničeno i zato ga nemoj trošiti da živiš nečiji drugi život. Ne daj da te dogma zarobi, što bi značilo da živiš po rezultatima razmišljanja drugih ljudi. Ne dozvoli da buka tuđih mišljenja uguši tvoj unutršnji glas. I najvažnije – imaj hrabrosti da pratiš sopstveno srce i intuiciju jer oni nekako već znaju šta zaista želiš da postaneš.  Sve ostalo dolazi na drugom mestu.”

Ideje i inspiracija nas okružuju

„Pikaso je imao izreku: Dobri umetnici kopiraju, odlični umetnici kradu. Nikada se nismo stideli krađe tuđih ideja… Mislim da ono što je delom učinilo Machintosh fenomenalnim jeste činjenica da su na njegovom stvaranju radili muzičari, pesnici, zoolozi i istoričari koji su igrom slučaja bili i najbolji stručnjaci za računare na svetu.”

Na upornima svet ostaje

„Kada počnete da rešavate neki problem prvo rešenje je veoma složeno i mnogi se tu zaustave. Ali ako nastaviš da se baviš njime, živiš sa njim i polako skidaš slojeve kao sa glavice luka‚ često ćeš doći do veoma elegantnih i lakih rešenja. Mnogi ljudi jednostavno ne ulože potrebno vreme i energiju da dođu dotle.”

Ponekad tajna leži u prošlosti

„Ne možete da povezujete tačke ukoliko gledate napred, možete da ih povežete samo ukoliko gledate unazad. Zato morate verovati sebi da će to povezivanje nekako funkcionisati u budućnosti. Morate da verujete u nešto – svoj instinkt, sudbinu, život, karmu, šta god.”

0