Uz simbolično predavanje ključeva grada glumcima i tradicionalno dodeljivanje nagrade za životno delo, zvanično su počeli 53. Filmski susreti u Nišu. 

Pred prepunom Letnjom pozornicom niške Tvrđave, na otvaranju se publici poklonio veliki broj glumaca, koji su prve večeri bili prisutni u Nišu. Predsednici žirija Ani Sofrenović ključeve grada uručio je zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur, a glumica je pozdravila publiku, zahvalila se što svih ovih godina dolaze na festival i uz poznatu poruku „Kolege glumci, Tvrđava je naša“ označila svečani početak festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma.

Zamenik gradonačelnika Niša predao ključeve grada predsednici žirija - Foto: Matija Gačić

Zamenik gradonačelnika Niša predao ključeve grada predsednici žirija – Foto: Matija Gačić

O zvaničnim festivalskim nagradama ove godine odlučivaće stručni žiri koji čine Ana Sofrenović, Boljana Maljević i Tihomir Stanić. 

Po tradiciji, prve večeri festivala Udruženje filmskih glumaca Srbije dodeljuje nagradu za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu. Nagradu za životno delo „Pavle Vuisić“ ove godine dobio je Radoš Bajić. Poznati glumac se ovom prilikom podsetio na trenutak kada se prvi put poklonio niškoj publici na festivalu pre 42 godine.

„Večeras su moja osećanja podeljena, slojevita, iskrena i veoma duboka jer držim najveće znamenje koje glumac može dobiti, u predivnom gradu u kom sam još kao đak proveo četiri godine“ rekao je Radoš Bajić

Radošu Bajiću priznanje uručio umetnički direktor festivala Vladan Živković - Foto: Matija Gačić

Radošu Bajiću priznanje uručio umetnički direktor festivala Vladan Živković – Foto: Matija Gačić

U svom obraćanju Bajić je konstatovao da nakon raspada bivše Jugoslavije, Srbija za razliku od drugih zemalja nije sačuvala nacionalni festival i istakao da jedino Niš i Filmski susreti  zaslužuju da budu centralno mesto za nacionalni festival.

Prve večeri, nakon svečanog dela programa i velikog vatrometa, prikazana su dva filma u zvaničnoj konkurenciji. Svetsku premijeru imao je film Miloša Avramovića „Južni vetar“ u kojem glavne uloge tumače Miloš Biković, Dragan Bjelogrlić i nedavno preminuli Nebojša Glogovac koji je u ovom ostvarenju snimio svoje poslednje scene na filmu. Drugi film večeri bio je „Granice kiše“ u regionalnoj koprodukciji, sa Kristinom Stevović, Vahidinom Prelićem i Robertom Budakom u glavnim ulogama.

Deo postave filma "Južni vetar" se poklonio publici - Foto: Matija Gačić

Deo postave filma „Južni vetar“ se poklonio publici – Foto: Matija Gačić

Glasovima posetilaca, za najboljeg glumca prve večeri izabran je Miloš Biković, za ulogu Maraša u „Južnom vetru“ i time ušao u konkurenciju za najpopularnijeg glumca festivala po oceni publike.

U nedelju, druge večeri 53. Filmskih susreta, biće prikazani „Izgrednici“ i „Prokleti pas“ a kompletan raspored filmova, kao i propratnog programa možete naći na zvaničnom sajtu festivala.  

0